Bizi Takip Edin

Anne ve Bebek

Aşırı Öfkeli Çocuklar İle İletişim

Yayınlandı

on

aşırı öfkeli çocukMutlaka çevrenizde, ailenizde hırçın agresif, her dakika öfke nöbetleri geçiren çocuklar görmüşsünüzdür. Bu çocuklar ile geçinmek, bazen tam bir işkencedir. Bazen sizin sınırlarınızı zorlarlar. Onu da kendinizi öldürmemek için zor tutarız kendimizi, çünkü karşımızdaki çocuk değil, tam bir canavar ya da şeytandır.

Peki ama ne yapacağız? Nasıl baş edeceğiz?  Katil olmadan, aklımızı kaybetmeden, hele de bu kendi çocuğumuz ise vay ki vay. Aslında yapılan kimi bilimsel araştırmalara göre, bebeğin anne karnında olduğu ilk 3 ay içinde anne öfkeli, depresif günler geçiriyor ise bu direkt olarak çocuğa yansıyor. Örneğin hamileliğinizin 2. ayında bir yakınınızı kaybettiniz. Çok üzgünsünüz. Sürekli ağlama krizleri ve sinir nöbeti geçiriyorsunuz, bu direkt olarak çocuğunuzun kimliğine yansıyor. Çünkü uzmanlara göre çocuğunuzu kimliği bu aylarda şekilleniyor. Siz ne kadar mutlu ve huzurlu bir dönem geçirirseniz, çocuğunuz o kadar mutlu ve huzurlu oluyor.

Yine de tüm bunlar olmasa bile çocuğunuz ya da bir yakınınızın çocuğu agresif ise yapılması gereken temel bazı şeyler var. Bunlar hem çocuğun gelişimi, hem de sizin sinirleriniz açısından oldukça önemli.

Şimdi dilerseniz bunlar neler bi bakalım:

  • Çocuk doğası gereği bencil bir varlıktır. Kimi çocuklar ise istediklerini elde etmek için değişik yöntemler geliştirebilir. Bunlardan en etkili yöntem bazen psikolojik şiddet uygulamaktır. Çocuklar öfkeleri ile size istediklerini yaptıyor ise bu oyuna düşmemek ve bunu bir koz haline dönüştürmesini engelllemek gerekiyor. Öfke nöbetlerindeki çocuğun o anki isteklerini yapmayın
  • Öfkesinin nedenini anlamaya çalışın. Öncesinde ne var? Size anlatamadığı, sizinle paylaşamadığımı bir durum mu var? Bunu araştırın.  Eğer böyle bir neden varsa ve bunu bulabilirseniz, çözümleri kendiliğinden gelecektir
  • Eğer kendi başınıza bu işin altından kalkamıyor iseniz mutlaka bir uzmana başvurun ve psikolojik destek alın, hem çocuğunuz, hem de kendiniz için
  • Çocuğunuz öfke nöbetleri geçirirken sakin kalmaya çalışın ama mutlaka bunu kontrol edecek bir ceza yöntemi geliştirin
  • İki yanlış bir doğru etmez, şiddete şiddete karşılık vermeyin. Dayak, odaya kapatma gibi cezalardan uzak durun
  • Onunla konuşun, bunu hak etmediğinizi, ne istediğini anlamadığınızı ve bundan dolayı çok üzüldüğünüzü ama hiçbir şart altında onu sevmekten vazgeçmeyeceğinizi dile getirin
  • Sakinleştiğinde öpüp koklayın.
  • Öfkesini başka şekilde yansıtacağı şeylere yönlendirin. Örneğin yüzme, dans, müzik  gibi aktivilere gönderin
  • Eğer bölgenizde varsa resim terapisi aldırın. Çocuk yaptığı resimler ile kendini, bilinçaltını ifade edecektir.

Doğum Yılı : 1990 Medeni Hali : Bekar Uyruğu : T.C Mail : Ferhat@Bilgisaglik.com Adres : Orta Mah. Alibaba Cad. No:44 Pendik /İST Telefon : 0530 306 5177

Okumaya devam et
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Anne ve Bebek

Sağlığına dikkat et

Sevdiklerin ve kendin için Sağlığına dikkat etmelisin

Yayınlandı

on

Fotoğraf : Sağlık için

Özel Sağlık Bilgileri

“Kendin ve Sevdiklerin için Sağlığına dikkat et”

Sizlere özel sağlık bilgileri hakkında bir takım bilgiler aktaracağız

Okumaya devam et

Anne ve Bebek

BEBEK MASAJI NEDİR?

Yayınlandı

on

Bu yazıda çoğu zaman yaşama sebebimiz olan evlatlarımızın bebeklik döneminde uygulanması önem taşıyan bebek masajı konusunda kısa kısa bilgiler vermeye çalışacağız. İşte o bilgiler.
bebek-masaj-yontemleriNasıl yapılır?
Basit bir gaz sancısı ya da basit ağrılar bebeklerde bazen kabus haline gelebiliyor. Ağlama, huzursuzluk, uykusuzluk, iştahsızlıklarıyla bu tür sorunlarını belli eden bebeklere, uygulanacak küçük masaj teknikleri ile rahatlatmak mümkün.
Doğumundan 15 gün sonra başlanabilecek olan bebek masajında bebeğe, anne ve babaların nitelikli ve programlı bir masaj tekniği uygulamaları gerekiyor.
Mutlaka bir uzmana danışarak başlanması gereken bebek masajının sistemli bir şekilde yapılması büyük önem taşıyor.

Faydaları Nelerdir? Neden Yapılmalı?

Masajın anne ve bebek arasındaki dokunma duygusunu, duygusal bağı gelişirken, dokunma yoluyla bebeğin vücudunda bir takım hormonların salınımı da artıyor.
Bebeğin gelişiminde hızlandıran bir etkiye sahip olan masaj, düzenli yapıldığında bebeğin dolaşım sistemini canlandırıyor.
Solunum ve sindirimini etkin hale getirir.
Masajın bebekte görülen en önemli etkisi sakinleştirici özelliği.
Masaj bebeklerde ağrıları azaltıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Masaj uygulaması bebeklerde ağırlık ve boy artışları üzerinde olumlu etki yaratıyor.
Masaj yapılan bebeklerin boyları diğer bebeklere göre daha hızlı uzuyor.
Yine masaj uygulanan bebekler diğerlerine göre daha fazla çevreyle ilgili olurlar, aktif ve canlı davranış sergilerler.
Masaj nasıl uygulanmalı?
Gelişi güze uygulanmaması gereken masajın mutlaka bir hekim önerisinde, bilgi destekli olması gerekiyor.
Özellikle hasta ve problemli bebeklerde masaj yaparken çok dikkatli olunması gerekirken, dikkat edilmesi gereken en önemli unsurların başında hijyen geliyor.

Kaynak: Prof. Dr. Rahmi Örs

Okumaya devam et

Anne ve Bebek

2 Yaş Çocuğunun Özellikleri

Yayınlandı

on

2 yaş çocuğunda negativizm dediğimiz dönemi yaşarız yani her şeyin tersini yapma eğilimi… Yapma dersiniz yapar, koşma dersiniz koşar. Çünkü beyni kelimenin ilk hecesini alır: Yap, Koş… Olumsuzluk yapma eğilimi olduğu için dili olumluya çevirmek çok önemli.  Koşma yerine yanımdan yürü, bağırma yerine küçük sesimiz nerde gibi… Bütün yaş dönemlerinde önemli ama 2 yaşta anne baba arasında tutarlılık daha bir önem kazanıyor. Evetse evet, hayırsa hayır… Çünkü çocuk bir anneye bir babaya bakıyor ve bilinçaltında “Bunlar daha aralarlında anlaşamıyorlar bana kural mı koyacaklar” diyor. Çocuğu dinlemeyi bilmek de gerekiyor. Ne kadar çok dinlerseniz karşı tarafın size anlatacak o kadar çok şeyi oluyor.

 

2 yaş kişiliğin geliştiği dönemdir. Anne babalar çocukların dirençleri ile ilgili şikayetlerde bulunduklarında “Ne güzel, bunlar kişiliğinin geliştiğinin göstergesi” diyorum. Çocuk bu nokta da diyor ki “SEN VARSIN AMA BEN DE VARIM VE BİR FİKRİM VAR” siz bu yaklaşımı çok fazla hayırlarla, kurallarla götürürseniz, biraz kişilik zedeleniyor. Ama çok fazla kuralsız götürürseniz o zamanda sınırsız, doyumsuz bir kişilik gelişebiliyor. Evet ve hayırları dengeye oturtmak gerek. Gün içinde nelere evet nelere hayır dediğinizi düşünün. 2 yaşta çok fazla “Hayır!” olmaması gerekiyor. Biraz daha esnek bir hava çizebilmek ve kendi yapabildiklerine olanak sağlamak çok önemli.

 

Sınırlar konusunda anne baba olarak önceden fikir birliği sağlamak gerek. Ailenin sorumluluğunda olan konularda ortak karar gerekir. Okul, yemek, uyku saatleri gibi… Bu konulardaki rutin çocuğu rahatlatır. Ne kadar hırçın davransa da “Hayır”ı gördüğünde aslında çok rahat ediyor. Ne kadar istemiyor gibi görünseler de bu kuralları rutinler dahilinde yaşamlarında oturtmaları lazım.  Çocuğa annenin ayrı babanın farklı davranması ise otorite açısından oldukça riskli

 

Okumaya devam et

Trend

Copyright © 2016 Bilgi Sağlık. Theme by KKtmr - webtasarimi.gen.tr