Bademcikler, boğazımızın her iki yanında bulunan yapılardır. Bademcikler, boğaza giren bakteri ve virüs cinsi mikropları yakalarlar ve vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı bağışıklık sistemi hücrelerini ve antikorları üretirler.
BADEMCİK İLTİHABI (TONSİLLİT) NEDİR?
Bademcik iltihabı, bademciklerin mikroplarla karşılaşması ve şişmesi sonucunda gelişir. Eğer sık tekrarlayan bademcik iltihabınız varsa, doktorunuz bademciklerin alınmasını önerebilir. Sık sık iltihaplanmaları nedeniyle savunma görevi yapamaz duruma gelmiş, hatta sağlığa zarar vermeye başlamış olan bademciklerin vücutta kalması müzmin iltihaplı bademciklerin alınmasından daha risklidir. Bademciklerin alınmasından sonra daha sık hastalanma söz konusu olmaz. Çünkü boğazda ve vücutta bademcik gibi görev yapan başka dokular mikroplarla savaşan hücreleri ve maddeleri yeterince üretebilirler.
KRONİK BADEMCİK İLTİHABININ TEDAVİSİNDE AMELİYAT NE ZAMAN GEREKLİDİR?
Bademcik iltihaplanmalarının tedavisi antibiyotiklerle yapılır. Doktorunuz streptokok enfeksiyonu olup olmadığını araştırmak üzere boğaz kültürü yapılmasını isteyebilir. Streptokoklar, iltihaplanmaya neden olan bakteri türü mikroplardır. Bakterilerin neden olduğu iltihaplarda da antibiyotik tedavisi iyi sonuç verir. Ancak, sık tekrarlayan boğaz ağrısı ve bademcik iltihaplanmalarının bir doktor tarafından değerlendirmesi gerekir. Doktorunuz aşağıdaki durumlardan biri veya birkaçının bulunması halinde bademcik ameliyatı önerebilir:
– Solunumu engelleyecek derecede bademciklerin büyümüş olması
– yutkunma ve yutma güçlüğü yaratması
– Sık tekrarlayan boğaz ağrısı ve boğaz iltihaplanmaları
– Bademcik iltihabının orta kulak iltihabı, sinüzit, vb. komplikasyonlara neden olması
BADEMCİK AMELİYATINDAN SONRA BESLENMEDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
– Ameliyattan sonraki ilk 6 saatlik sürede hasta tam olarak anestezi etkisinden çıkmadığı için yemesi ve içmesi yasaktır.
– Ameliyat günü sulu gıdalar alınmalıdır (Örneğin; soğuk olmak şartıyla su, süt, ayran, komposto, meyva suları, oda ısısında hafif eritilmiş dondurma)
– Ameliyatın ertesi günü yukarıdakilere ek olarak, puding, muhallebi, yoğurt, tanesiz çorba verilebilinir.
– Ameliyatta sonraki üçüncü gün yumuşak sebze yemekleri, makarna ve pilav yenebilir.
– Ameliyattan sonraki ortalama 10 – 12 günlerde normal gıdaya geçilebilir.