Bizi Takip Edin

Çocuk Sağlığı

Çocuklarda Alerji

Yayınlandı

on

50edf62c7d096d309cbc1fd94f420399Çocuklarda Alerji

Alerji bağışıklık sistemimizin alerjen adı verilen maddelere karşı tepki oluşturmasıdır. Alerjenler her zaman zararlı maddeler olmasa da belli bir madde karşı alerjisi olan kişiler o maddeyi kokladığında, dokunduğunda veya yediğinde vücudu o maddeyi düşman olarak algılamaya ve karşı saldırı amacıyla kimyasallar salgılamaya başlar. Bu kimyasal salgılar sebebiyle kişide burun akıntısı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtiler gözlenir. Fakat bazı alerjik reaksiyonlarda anafilaktik şok denilen duruma sebep olarak nefes darlığı ve ani kabarma yaparak hayatı ciddi şekilde tehlikeye atar. Büyük kişiler kendilerini koruyabilseler de çocuklarda alerji tehlikeye çok açık bir durum oluşturmaktadır.

Çocuklarda Alerji Hangi Organları Etkiler;

Çocuklarda görülen alerjik reaksiyonlar birçok organı ciddi şekilde etkilemesine rağmen özellikle solunum problemleri, alerjik akıntılar, egzema ve ciddi sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir. Solunum sistemini etkileyen alerjiler ileride akciğer rahatsızlıklarına sebep olarak astım gibi hastalıklar ortaya çıkarabilmektedir.

Çocuklarda Alerji Oluşumuna Sebep Olan Maddeler;

Çocuklarda polen, küf, toz, çeşitli ilaçlar, hayvan tüyleri ve bazı böcekler alerji oluşumuna sebep olmaktadır. Ev hayvanlarının tüyleri, kuş tüyü, kedi tüyü yada yünlü yastık ve yorganlar çocuklarda alerji oluşumunu tetiklemektedir.

Çocuklarda Alerji Ne Zaman Olur;

Alerjenler yapısı gereği alerji eşiğine ulaşıncaya kadar vücutta herhangi bir etki yaratamamaktadır. Alerji eşiğine ulaşma süresi bazı alerjenlerde birkaç haftadan başlayarak birkaç yıla kadar uzayabilmektedir. Bu sebeple bir kişi daha önceden bir hastalığa karşı alerjisi olmasa da alerji rahatsızlığı olduğu sonradan teşhis edilebilmektedir. Örneğin polen alerjisinin oluşumu birkaç yılı bulabilmektedir. Yada evcil hayvan tüylerinden kaynaklanan çocuklarda alerji oluşumu hayvana dokunma anında değil de birkaç ay sonra ortaya ortaya çıkabilir.

Çocuklarda Alerjiye Karşı Alınacak Önlemler;

Alerji oluşumunu engellemek için yapabileceklerinize maddeler halinde değinmek istiyorum.

1-) Anti-alerjen yorgan ve nevresimleri kullanmaya özen göstermeli ve bunları haftada bir gün sıcak ısıda yıkamalısınız.

2-) Çocuğunuzu doldurulmuş oyuncaklardan mümkün olduğunca uzak tutun böyle oyuncakları varsa da bunları da sık sık sıcak ısıda yıkayınız.

3-) Çocuğunuz odada olmadığı zaman mümkünse HEPA filtreli bir elektrik süpürgesiyle odasını temizleyin.

4-) Çocuğunuzda toz akarlarına karşı alerji görülüyorsa odasında halı yerine parke kullanmalısınız. Eğer odada klima bulunuyorsa sık sık filtresini temizlemelisiniz.

5-) Küflere karşı alerji oluşumunu engellemek amacıyla odanın nem oranını sabit tutun ve nem oluşumuna sebep olabilecek banyo gibi alanları kuru tutmaya özen gösterin.

6-) Hayvan tüylerine karşı alerji oluşumu görülüyorsa hayvanınızdan uzaklaşmanız daha yararlı olsa da bunu kabul etmiyorsanız hayvanınızı sık sık yıkamalı, taramalı ve kanepelere çıkmasını engellemelisiniz.

7-) Alerjiler zamanla kendiliğinden geçebilir veya daha önce görülmeyen bir alerji aniden oluşabilir bu sebeple sürekli alerjenlere karşı koruma altında olmalısınız.

Adı Soyadı : Vesile AYDIN Doğum Yılı : 1980 Medeni Hali : Bekar Uyruğu : T.C Adres : Kavakpınar Mah. Gülyalı Cad. No:12 Pendik/İST Telefon : 0506 867 8260 Mail : Vesile@Bilgisaglik.com Hobileri : Çocukları ile eğlenmek, TV izlemek, Sağlık ve Beslenme yazıları yazmak

Okumaya devam et
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Anne ve Bebek

Sağlığına dikkat et

Sevdiklerin ve kendin için Sağlığına dikkat etmelisin

Yayınlandı

on

Fotoğraf : Sağlık için

Özel Sağlık Bilgileri

“Kendin ve Sevdiklerin için Sağlığına dikkat et”

Sizlere özel sağlık bilgileri hakkında bir takım bilgiler aktaracağız

Okumaya devam et

Çocuk Sağlığı

Çocuklarda Tırnak Yeme Problemi

Yayınlandı

on

tırnak-yemeBu yazıda size çok tanıdık bir konudan bahsedeceğim.Tırnak yeme.

Konu göründüğü kadar basit mi, değil mi? Hep birlikte uzmanların dediklerinden yola çıkarak karar vereceğiz.

İşte uzman görüşleri

Tırnak yeme alışkanlığının sebepleri

Bu davranışın altında yatan sebepler parmak emmede olduğu gibi çoğunlukla psikolojik rahatsızlıklardır.

Alışkanlık daha çok baskı altına alınmış heyecanların ilgilendiği durumlarla olup, çocuk bunun arzu edilmeyen bir davranış ve alışkanlık olduğunu anlayınca kökleşmekte olduğu görülmektedir.

Tırnak yemek bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilir. Aile içinde aşırı baskılı ve otoriter bir eğitimin uygulanması, çocuğun sürekli azarlanarak eleştirilmesi, kıskançlık, yeterli ilgi ve sevgi görememe sıkıntı ve gerginlik başlıca nedenlerdir.

Anne babanın yaşantısı da önemli bir etkendir. Anne baba geçimsizlikleri anne babanın sık sık kavga etmesi ailedeki sorunlar çocuklarda tırnak yeme gibi davranışlara neden olur. Bunun yanı sıra anne babanın aşırı kaygılı olması çocuğu aşırı derecede koruyup kollaması ayrıca anne babanın çocuklar arasında ayrım yapması çocuklar arasında kıskançlığa yol açar. Bu da dolaylı şekilde kendini tırnak yeme olarak gösterir.

Tırnak yemek daha önce belirttiğimiz gibi taklit yoluyla da edinilebilen bir davranıştır. Ailede herhangi bir bireyin tırnak yeme davranışı göstermesi doğal olarak çocuğun ilgisini çekecektir. Ayrıca tırnak yeme davranışı olaylara bağlı olarak gelişebilmektedir. Çocuğu tedirgin eden herhangi bir olay veya çevrede onun için hoşnutsuzluk yaratacak herhangi bir durum bu davranışı göstermesine yol açar.

Tırnak Yeme Tedavisinde alınabilecek önlemler;

  • En etkili yöntem 3-4 yaşlarına kadar bu alışkanlığın anne baba tarafından görmezlikten gelinmesidir. Daha sonra bu alışkanlık devam ederse;
  • Çocuğun gerginlik ve uyumsuzluk nedenleri iyice araştırılmalı ve bunlar saptanarak çözüm getirilmeli
  • Çocuğu azarlamak, korkutmak, ceza vermek gibi zorlayıcı yöntemlerin uygulanması yararlı olmamaktadır. Hatta kimi zaman daha ağır duygusal problemlerin çıkmasına neden olabilir.
  • Çocukları korku kaygı yaratacak durumlardan uzak tutmak gerekir.
  • Küçük çocukların kaygı korku verici televizyon filmlerini izlemeleri, kavgalı olaylarda bulunmaları çocuğu heyecanlandıracağı için sakıncalıdır.
  • Tırnak yiyen çocuklara geceleri yatarken eski hafif eldivenleri giydirmek. Çocuk gece tırnaklarını yemek veya ısırmak istediğinde hatırlatıcı olması bakımından yararlı olabilir.
  • Parmak ve tırnağa acı fakat zararsız bir sıvı sürülebilir. Bu hem hatırlatıcı ve hem de tırnağını ağzına götürdüğü zaman acı ile birleştiğinde terk etmeye yardımcı olabilir.
  • Çocukların ilgisi başka yöne çekilebilir. Sinema, televizyon izlerken veya radyo dinlerken onun ağzını çiğneyecek bir şeyle meşgul etmek tırnak yemenin ve ısırmanın yerine gelecek bir etkinlik olabilir.
  • Çocukları ara sıra başarılarından dolayı ödüllendirme bazı durumlarda yarar sağlayabilir. Ancak bunun kısıtlı ve uygun şekilde kullanılması gerekir. Aksi takdirde çocuk yeni ödüller almak için bunu kullanabilir.
  • Tırnak derin kesilebilir. Çocuğun kendi tırnak bakımıyla uğraşması da yararlı olabilir. Bunun içinde çocuğa manikür ve pedikür malzemeleri alınabilir.

Okumaya devam et

Çocuk Sağlığı

Bebek ve Çocuklarda Düşmelere Karşı Alınacak Önlemler

Yayınlandı

on

  • h_1397646783
  • Bebekler 5 aylık olmalarından itibaren yattıkları yerde dönebildiklerinden, yanları çocuğun düşebileceği biçimde açık olan masa veya sedir üzerinde uyutmayın ve yalnız bırakmayın. Bu durumlar için internette hazır satılan “yan yatma yastıkları”ndan edinmeniz iyi olur.
  • Balkon demirlerini çocukların tırmanıp sarkamayacağı yükseklikte ve ara boşluklarından geçemeyeceği genişlikte yaptırın.
  • Çocukların kapıya, çekmeceye, dolap kapağına elinin sıkışmasını önlemek amacıyla yapılan “bebek güvenlik ürünleri” mağazalarda pahalı olsa da, internette çok ucuzdur, internetten bulup satın alabilirsiniz.
  • Yürümeye yeni başlayan veya emekleyen çocukları, balkon, merdiven başı, pencere önü gibi yerlerde tek başına bırakmayın. Daha da iyisi, merdiven başları önüne, kapı önüne, soba çevresine yerleştirebileceğiniz portatif koruyucu parmaklıklar yapın veya internette satılan hazır koruyucuları kullanın (Hazır satılan parmaklıklar, internette bile pahalıdır, çevrenizdeki bir marangoza yaptırmak daha ucuza gelir).
  • Odalarda halı uçlarının, çocukların takılıp düşebileceği şekilde kıvrık olmamasına, yerde ayağa takılacak bir şeyler, bulunmamasına dikkat edin. Tekerlekli oyuncak arabaların ve bilyelerin geçiş yerlerinde durmasını engelleyin. Kıvrık halı uçları için, çift tarafı yapışkanlı bantlardan yararlanabilirsiniz.
  • Banyo, mutfak, koridor gibi dar alanlarda kullanılan halı, banyo paspası ve yolluklar, küçük boyutlu oldukları için, kolayca kayıp, düşme ve başını çarpmaolaylarına neden olabilirler. Bu küçük halıların altının, kaymayı önleyecek şekilde yumuşak silikon-kauçuk kaplı olmasına dikkat edin. Eğer bu silikon kaplama yoksa veya dökülmüşse; hemen hemen her mağazada “kaydırmaz” adıyla satılan, birkaç metrelik silikon rulolardan satın alıp (fiyatı 3-5 lira arasındadır) küçük halıların altına döşeyin.
  • Yukarıda sözü edilen “kaydırmaz” adlı silikon rulolardan evde bulundurun. Uygun boyutlarda kesip; mutfak tezgâhı, sehpa, masa üstü gibi alanlarda bulunan çeşitli eşyaların (blender, bilgisayar, vazo, televizyon, telefon, bebefon vs), çocuğun küçük bir itme veya çekme hareketiyle kayıp düşmesini önlemek amacıyla kullanın.
  • Evin tuvalet, banyo, mutfak, gibi “ıslak ortam” denilen bölgelerinde, yerleri ıslak tutmayın. Özellikle evde dolaşan küçük çocuk varken, buraları her zaman kuru tutmak zordur; ama özellikle o küçük çocuk için, sık sık kontrol edip, ıslak zeminleri kurulayın.
  • Çocukların ve büyüklerin yaşayabileceği düşme ve başını çarpma kazalarını azaltmak için, merdiven başı, koridor ve kapı girişi gibi yerleri iyi ışıklandırın.
  • Çocuğunuzun ayak ölçüsüne uygun ayakkabılar giymesine önem verin; ayağına küçük ya da büyük gelen ayakkabılar giydirmeyin.
  • Küçük çocukların yatağının yanlarına, düşmesini önlemek amacıyla uygun yükseklikte parmaklık yaptırın veya hazır satılan “koruyucu yatak bariyeri” ürünlerinden yararlanın.
  • Güvenli bir köşede kendini oyalayamayan çocuk, evin içinde dolaşmak ister; düşme ve başını çarpma kazaları yaşanır. Oyuncaklı, eğlendirici bir oyun köşesi hazırlamak, buna çözüm olabilir. Bu amaçla hazır satılan “oyun halısı”nı da düşünebilirsiniz.
  • Elbette en sağlam çözüm, gözünüzün her an bebeğinizin üzerinde olmasıdır. Ev işleri buna izin vermese de, “görüntülü bebek telsizleri”nden edinerek, bunu sağlayabilirsiniz.

Okumaya devam et

Trend

Copyright © 2016 Bilgi Sağlık. Theme by KKtmr - webtasarimi.gen.tr