Çocuklarda Alerji
Alerji bağışıklık sistemimizin alerjen adı verilen maddelere karşı tepki oluşturmasıdır. Alerjenler her zaman zararlı maddeler olmasa da belli bir madde karşı alerjisi olan kişiler o maddeyi kokladığında, dokunduğunda veya yediğinde vücudu o maddeyi düşman olarak algılamaya ve karşı saldırı amacıyla kimyasallar salgılamaya başlar. Bu kimyasal salgılar sebebiyle kişide burun akıntısı, öksürük ve kaşıntı gibi belirtiler gözlenir. Fakat bazı alerjik reaksiyonlarda anafilaktik şok denilen duruma sebep olarak nefes darlığı ve ani kabarma yaparak hayatı ciddi şekilde tehlikeye atar. Büyük kişiler kendilerini koruyabilseler de çocuklarda alerji tehlikeye çok açık bir durum oluşturmaktadır.
Çocuklarda Alerji Hangi Organları Etkiler;
Çocuklarda görülen alerjik reaksiyonlar birçok organı ciddi şekilde etkilemesine rağmen özellikle solunum problemleri, alerjik akıntılar, egzema ve ciddi sindirim sistemi rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir. Solunum sistemini etkileyen alerjiler ileride akciğer rahatsızlıklarına sebep olarak astım gibi hastalıklar ortaya çıkarabilmektedir.
Çocuklarda Alerji Oluşumuna Sebep Olan Maddeler;
Çocuklarda polen, küf, toz, çeşitli ilaçlar, hayvan tüyleri ve bazı böcekler alerji oluşumuna sebep olmaktadır. Ev hayvanlarının tüyleri, kuş tüyü, kedi tüyü yada yünlü yastık ve yorganlar çocuklarda alerji oluşumunu tetiklemektedir.
Çocuklarda Alerji Ne Zaman Olur;
Alerjenler yapısı gereği alerji eşiğine ulaşıncaya kadar vücutta herhangi bir etki yaratamamaktadır. Alerji eşiğine ulaşma süresi bazı alerjenlerde birkaç haftadan başlayarak birkaç yıla kadar uzayabilmektedir. Bu sebeple bir kişi daha önceden bir hastalığa karşı alerjisi olmasa da alerji rahatsızlığı olduğu sonradan teşhis edilebilmektedir. Örneğin polen alerjisinin oluşumu birkaç yılı bulabilmektedir. Yada evcil hayvan tüylerinden kaynaklanan çocuklarda alerji oluşumu hayvana dokunma anında değil de birkaç ay sonra ortaya ortaya çıkabilir.
Çocuklarda Alerjiye Karşı Alınacak Önlemler;
Alerji oluşumunu engellemek için yapabileceklerinize maddeler halinde değinmek istiyorum.
1-) Anti-alerjen yorgan ve nevresimleri kullanmaya özen göstermeli ve bunları haftada bir gün sıcak ısıda yıkamalısınız.
2-) Çocuğunuzu doldurulmuş oyuncaklardan mümkün olduğunca uzak tutun böyle oyuncakları varsa da bunları da sık sık sıcak ısıda yıkayınız.
3-) Çocuğunuz odada olmadığı zaman mümkünse HEPA filtreli bir elektrik süpürgesiyle odasını temizleyin.
4-) Çocuğunuzda toz akarlarına karşı alerji görülüyorsa odasında halı yerine parke kullanmalısınız. Eğer odada klima bulunuyorsa sık sık filtresini temizlemelisiniz.
5-) Küflere karşı alerji oluşumunu engellemek amacıyla odanın nem oranını sabit tutun ve nem oluşumuna sebep olabilecek banyo gibi alanları kuru tutmaya özen gösterin.
6-) Hayvan tüylerine karşı alerji oluşumu görülüyorsa hayvanınızdan uzaklaşmanız daha yararlı olsa da bunu kabul etmiyorsanız hayvanınızı sık sık yıkamalı, taramalı ve kanepelere çıkmasını engellemelisiniz.
7-) Alerjiler zamanla kendiliğinden geçebilir veya daha önce görülmeyen bir alerji aniden oluşabilir bu sebeple sürekli alerjenlere karşı koruma altında olmalısınız.