Çocuklarda Ateş
Vücudun enfeksiyonlarla daha rahat savaşabilmesi için ortaya çıkan ateş belli bir ölçüde zararlı olmayıp aslında yararlı olsa da bazı durumlardaçocuklarda yüksek ateş aileleri ciddi şekilde korkutabilmektedir. Çocuklarda genel olarak 39-40 derece yüksek ateş olarak kabul edilmektedir. 0-3 ay arası çocuklarda hafiften yüksek ateş görüldüğünde acilen doktora görülmek gerekirken daha büyük olan çocuklarda ise çocuğun genel durumu göz önünde tutularak doktora gidilip gidilmeyeceğine kara verilebilir. Örneğin çocuk ateşi olduğu halde aktif bir şekilde oyun oynayabiliyor, yemek yiyebiliyor, uyuyabiliyorsa ve solunumu normal düzeyde ise korkmanız gereken bir durum söz konusu değildir. Bu ateş başta dediğimiz gibi sadece enfeksiyonlarla savaşmak için vücudun oluşturduğu doğal bir tepkidir. Fakat çocuğunuz ateş anında solunum sıkıntısı çekiyor, huzursuz ise, baş ağrısı ve iştahsızlık görülüyorsa bu durumlar sırasında ateşi arada sırada düşse de düzeliyorsa bir doktora gidip durumu belirtmelisiniz.
Çocuklarda Ateş Nedenleri;
Genellikle soğuk algınlığı, grip enfeksiyonları, virüs ve bakteri enfeksiyonları çocuklarda ateş görülme sebebidir. Soğuk algınlığında ortaya çıkan ilk bulgu ateş olup diğer belirtiler daha sonra ortaya çıkmaktadır. Bunların dışında orta kulak iltihabı, ishal, idrar yolu enfeksiyonları çocuklarda ateş görülmesinin sebeplerindendir. Nadir olsa da zatürre, menenjit, tüberküloz gibi ciddi hastalıklar ateşe sebebiyet vermektedir. Romatizmal hastalıklar, lösemi, lenfoma, ve diğer bağışıklık sistemi hastalıkları da çocuklarda ateş oluşumunun nedenlerindendir.
Hastalıkların dışında özellikle küçük bebekler çok kalın şekilde giydirildiklerinde vücut ısısını dengeleyemedikleri için ateşleri yükselebilir. Yada çocuklara aşı yapıldığında kısa süreli bir ateş görülebilir.
Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür;
Makalenin ilk kısmında çocuklarda ateş görüldüğünde eğer hayati fonksiyonlarını kısıtlayan bir durum yoksa müdahale gerektirmediğine değinmiştik. Fakat ateşe bağlı rahatsızlıklar görülüyorsa parasetamol veya ibufen grubu ateş düşürücüler doktor kontrolünden sonra kullanılabilir. İlaç kullanımı sırasında çocuğunuzun susuz kalması engellenmelidir. Eğer çocuğunuz kendini çok kötü hissetmiyorsa ılık bir duş aldırarak serinlemesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu süre içinde kıyafetleri inceltilmeli ve oda serin tutulmalıdır.