Çocuklarda Kabızlık
Kabızlık kakanın sıklığından daha çok yapma zorluğu ve sertliğidir. Kaka yapma sıklığı bebeklik döneminden çocukluk dönemine kadar değişim içinde olduğu gibi çocuktan çocuğa da farklılık gösterebilmektedir. Örneğin bebekler gün içinde çok fazla sayıda bez kirletmekte oldukları halde 2 yaşına geldiklerinde ortalama günde 2 defa, 4 yaşına geldiklerinde ise günde 1 defa kaka yaparlar. Eğer çocuklarınızda beklenen sıklıkla kaka yapılmıyorsa veya beklenenden daha sert, kuru şekilde kaka yapıyorsa, kaka yaparken aşırı derecede zorlanılmaktaysa bu durum çocuklarda kabızlık olduğu anlamına gelir.
Çocuklarda Kabızlığın Nedenleri;
Çocuklarda kabızlık genel olarak yedikleri yiyeceklerden kaynaklanmaktadır. Küçük çocuklarda anne sütünü bırakıp ek gıdalara geçildiğinde kabızlık görülürken, daha büyük olan çocuklarda ise bağırsakta posa bırakmayan, lif yönünden daha zayıf olan gıdalarla beslenildiğinde ve yeterince su içilmediğinde çocuklarda kabızlık görülür.
Çocuklarda kabızlık görülmesinin ikinci sebebi çocukların çizgi film izleme, oyun oynama gibi anlarında uzun süre tuvalet ihtiyaçlarını gidermemesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca çocukların bir kısmı halen hazır olmadıkları bir dönemde tuvalet eğitimiyle karşı karşıya kalınca bu durumu reddedip kakasını tutabilmektedir.
Üçüncü çocuklarda kabızlık nedeni de hastalıklar ve kullandığı ilaçlardan kaynaklanmaktadır. Troid bezinin normalden az çalışması, bazı bağırsakta görülen hastalıklar veya gıda alerjileri çocuklarda kabızlık sebebi olabilmektedir. Ayrıca çocuklarda kullanılan bazı ilaçlar yan etki olarak kabızlığı sebep olabilmektedir.
Çocuklarda Kabızlığı Engellemenin Yolları;
İlk olarak çocukların beslenme alışkanlığını değiştirerek ilk etapta bol kayısı suyu ve su içirilmelidir. Bol miktarda lifli besinlerle beslenmesi sağlanmalıdır. Ayrıca sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Daha sonra çocuklara günde en az 2 sefer tuvalete gitmeleri gerektiği benimsetilmelidir.