Çocuklarda Karın Ağrısı
Karın ağrısı çocukların en sık karşılaştığı rahatsızlıklardan biridir. Genellikle belli belirsiz çocukların ifade etmekte zorlandığı bu ağrılar genellikle kabızlık, ishal, böbrek taşı gibi nedenlerden kaynaklanırken aynı zamanda ’lik bir kısmı da cerrahi işlem ve ilaç tedavisi gerektiren hastalıklardan kaynaklanabilmektedir. Bazı istisnai durumlarda da ağrıların sebebi tam olarak saptanamayıp kendiliğinden geçebilmektedir.
Çocuklarda Karın Ağrısı Türleri;
Ani (Akut) ve süreğen (kronik) olmak üzere iki tip çocuklarda karın ağrısı gözlenir. Akut karın ağrısı aniden ortaya çıkan ve şiddetli karın ağrısıdır. Bu ağrı tipinde ağrının bulunduğu bölge rahatsızlığı tespit etmede büyük kolaylık sağlar. Örneğin; karnın sağ alt tarafında ağrı görülüyorsa apendisit olma olasılığı yüksekken karnın arka yan taraflarında ağrı görüldüğünde ise böbrek ve idrar yolu rahatsızlığı olabilmektedir. Ağrının tam sebebinin tespiti doktor tarafından yapılacak olan muayene ve incelemeler sonucunda ortaya çıkar.
Kronik karın ağrısı ise hastada uzun zamandır görülen ve belirli aralıklarla tekrar eden karın ağrısıdır. Bu tip karın ağrısının sebebi kalıcı bazı hastalık ve rahatsızlıklar olabilmektedir. Bu sebeple kronik karın ağrılarında ağrının sebebi çok ayrıntılı olarak araştırılıp tam teşhis koyulunca tedavi aşamasına geçilir.
Çocuklarda Karın Ağrısı Tedavisi;
Çocuğunda karın ağrısı olduğundan şikayet ederek hastaneye gelen kişiden ilk olarak ağrının başlangıcı, şiddeti ve bölgesi hakkında bilgi alınır. Doktor tarafından belirli bölgelere dokunarak ve bağırsakların sesi dinlenerek ağrı hakkında ilk fiziksel muayene gerçekleştirilir. Bağırsaklarda yoğun ses varsa ishal hiç ses yoksa tıkanıklık olabilir fakat asıl teşhis idrar ve kan tahlili sonucunda ortaya çıkar. Bu tahlil süresi içinde gerekli duyulursa film çektirilebilir. Eğer çocuklarda karın ağrısı kronik bir sebepten kaynaklanıyorsa daha ayrıntılı ultrasonografi gibi incelemeler çocuk nefrolojisi, çocuk cerrahisi ve çocuk gastroenterolojisi birimlerinde yapılarak tam sebep tespit edilip tedavi başlatılır.
Çocuklarda karın ağrısı görüldüğünde aileler hemen ağrı kesici veya antibiyotik kullanmak gibi bir hatada bulunabilmektedirler. Doktor kontrolü yapılmadan kullanılacak olan ağrı kesiciler çocukta bulunan ciddi bir rahatsızlığı maskeleyerek hastalığın ilerlemesine sebep olabilir. Örneğin; apandis ağrısı olan biri yoğun ağrı kesici ve antibiyotikle ağrıyı geçici olarak durdurabilir fakat acilen ameliyat olmadığında apandis patlayarak ölüme bile sebep olabilmektedir. Oysaki başta değindiğimiz gibi ağrıların birçok sebebi olduğu için ilk önce asıl sebep tespit edilip sadece doktor tarafından yazılan ilaçlar ondan sonra kullanılmalıdır.