Çocuklarda Kulak Ağrısı
Özellikle 6 yaşından küçük çocuklarda kulakla boğaz arasında uzanan östaki borusu büyüklere oranla daha kısa olduğu için boğaz ve burun enfeksiyonları çok kolay şekilde çocuklarda kulak ağrısı oluşturabilmektedir. Genellikle orta kulak enfeksiyonları olmak üzere çocuklarda kulak ağrısının birçok sebebi bulunabilmektedir. Bebekler kulak ağrılarını konuşamadıkları için yüzlerine vurarak veya yanaklarını kaşıyarak belirtmektedirler. Ayrıca çocuklar diş ve boğaz ağrılarını, grip ve soğuk algınlığını, bademcik şişmesini ve boyun arka bezelerinde şişmeye sebep olan kaba kulak hastalığını da kulak ağrısı olarak algılamaktadırlar. Bazen kulağa kaçan bir maddeden dolayı iltihaplanma olabilmektedir. Bu iltihaplanma sonucunda da çocuklarda kulak ağrısı oluşur.
Kulak ağrıları çocukta işitme sorunlarına sebep olmakta ise ileride kalıcı işitme sorunlarına ve algılama, öğrenme bozukluklarına sebep olabilir. Böyle durumlarda görülen kulak ağrıları hastalığın orta kulağa yansıyacak komplikasyonları oluşmadan tedavi edilmelidir.
Çocuklarda Sık Görülen Orta Kulak İltihabı Belirtileri;
Orta kulak enfeksiyonlarının çocuklarda kulak ağrısı oluşumuna sebep olan en büyük etken olduğuna makalenin başında değinmiştik. Çocuğunuzda rastlayabileceğiniz kulak ağrısının orta kulak iltihabı olup olmadığını anlamanız için bazı önemli belirtileri öğrenmeniz gerekecektir.
1-) Kulak çevresinde ve kendisinde ağrı duyuluyorsa,
2-) Kulakta akıntı gelmekteyse,
3-) Kulağa dokunulduğu anda ağrı artmakta ise,
4-) 38° üzerinde ateş görülmekteyse,
5-) Bebeğiniz kulağını ovuşturuyor ve çekiyorsa,
6-) Hafif düzeyde de olsa işitme kaybı oluştuysa,
Acilen doktora gitmeniz gerekecektir.
Çocuklarda Kulak Ağrısı İçin Evde Yapılabilecekler;
Çocuğunuzda kulak ağrısı görüldüğünde acilen bir KBB uzmanına gitmeniz gerekse de çocuğunuzun durumu hakkında ilk izlenimlerinizin oluşabilmesi için;
1-) İlk olarak başını size doğru olmayan tarafa çevirerek seslenin bu sayede işitme sıkıntısı yaşayıp yaşamadığını anlayabilirsiniz
2-) Ateşini ölçerek kritik sıcaklığa (38°) ulaşıp ulaşmadığını tespit edebilirsiniz
3-) Kulaklarında akıntı olup olmadığına bakarak iltihaplanma hakkında bilgi edinebilirsiniz
4-) Aydınlık bir ortamda çocuğunuzun kafasını geriye doğru çekerek aaa demesini isteyerek bademciklerinin şişmiş ve kızarmış olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.
Ayrıca doktora gitmeden kulağa herhangi bir şey sürmeyin, koymayın, ilaç damlatmayın.