Çocuklarda Kusma
Bozuk süt veya yiyecek tüketilmesinde, bağırsak düğümlenmesinde, ateşli bir hastalık sonucu ortaya çıkan hazım sorununda, zehirli bir madde yenildiğinde, veya sevmediği yemek istemediği bir şey zorla yedirildiğinde çocuklarda kusma olur. Çocuklarda kusma midenin temizlenmesi için faydalı olsa da kusmaya sebep olan etkenler çocuğun sağlığı açısından zararlı olabilir. Örneğin yeni doğan bebeklerde mideleri küçük olduğu için aşırı besini kaldıramayıp oluşan kusma tehlikesiz kusmaya örnek verilebilir.
Çocuklarda Kusma Hangi Durumlarda Tehlikelidir?
1-) Karın ağrısı veya mide ağrısı belirtileri varsa
2-) Sayıklama ve sersemleşme görülüyorsa
3-) Uykudan uyanmakta zorlanıyorsa
4-) Kusmuğunda kan bulunmaktaysa
5-) İdrara çıkma sıklığına ve tükürük miktarına bakılınca vücudunun su kaybettiği fark ediliyorsa
6-) Kusma çok şiddetli ve sürekli olmaktaysa
Kusma çok tehlikeli bir duruma işaret etmektedir. Bu durumda çocuğun acilen doktora götürülmesi gerekmektedir.
Çocuklarda Kusma Sonrası Yapılacaklar;
Çocuğunuz kustuktan sonra belirli sırayla yapmanız gereken bazı şeyler bulunmaktadır. İlk olarak çocuk kustuktan sonra 1 saat boyunca bir şey içirilmemelidir. Bu bir saat geçtikten sonra yarım veya bir çay bardağı su verilmelidir. Bu suyu tekrar kusarak çıkarmaz ise yarım bardak daha su verilmelidir. Bundan sonra azar azar kek, kraker gibi yiyecekler verilmelidir. Eğer içebilecekse çorba, meyve suyu gibi gıdalarda verilebilir.
Çocuk kustuktan 1 saat sonra verilen suyu tekrar kusarsa o zaman 20 dakika beklenerek 1 çorba kaşığı su verilmelidir. Ardından meyve suyu, çorba gibi içeceklerle kendine gelmesi sağlanmalıdır. Fakat yine de dayanamayıp kusmaya başlarsa artık ilaç tedavisi uygulanması gereken ciddi bir hastalığa yakalandığı tespitine varılarak doktora götürülmelidir.