Bugünlerde diş köklerimde alt çenemin ön dişlerinde özelikle geceleri hoş zaten nedense hep gece olur bu diş ağrıları inanılmaz bir ağrı hissetmeye başladım ve başladım araştırmaya işte sonuçlar hem sizin için hem de kendime faydası olması ümidi ile
Diş Ağrısı Belirtileri, devamlı bir ağrı ve zonklama, sırtüstü yatınca artabilen, keskin ve ani acı, çiğnerken ve ısırırken hissedilen ağrı, sıcak veya soğuğa maruz kalınca hissedilen ağrı genel diş ağrısı belirtileri arasındadır.
Diş Eti iltihabı Belirtileri, dişleri fırçalarken diş etinde kanamalar, kızarmış ve şişmiş diş etleri genel belirtiler arasında sayılabilmektedir.
Diş Ağrıları ve Diş Eti iltihabı Nedenleri
Diş ağrıları, genellikle diş çürümeleri sonucu olarak çıktığı gibi, dişlerdeki kırılma ve çatlamaya bağlı olarak da oluşabilir. Sinüs iltihabı da, diş ağrılarının başka bir olası nedenidir.
Diş eti iltihabı, dişlerin alt kısımlarında tartar (besin parçalarından, bakteri ve mukustan oluşan yapışkan tortu) birikmesi sonucu meydana gelir.
Diş Ağrısı ve Diş Eti İltihaplanması için Diş Hekimi Önerileri
Ağrı kesiciler geçici süre yardımcı olabileceğinden, her türlü diş ağrısı şikayetiniz için bir diş hekimine görünmeniz gerekir. Hafif çürükler için genellikle dolgu yaptırmak yeterlidir, ancak ilerlemiş bir çürük ya da ciddi bir çatlama, kanal tedavisi gerektirebilir. Bu tip diş ağrısı tedavisi ile pulpa, yani dişin canlı dokusu, dişi kurtarmak amacıyla alınır.
Diş hekiminiz, diş eti iltihabını tedavi etmek için önce dişlerinizi temizleyecektir. Ağızda yara varsa, ağrıları dindirici bir antiseptik ağız yıkama suyuyla gargara yapılması önerilebilir. Diş eti iltihabından, her gün dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak şeker ve diğer karbonhidrat içeren öğün arası abur cuburdan uzak durarak ve düzenli diş kontrolü yaptırarak kaçınabilirsiniz. Tedavi edilmeden bırakılması halinde diş eti iltihabı, dişlerin kaybıyla sonuçlanacak daha ciddi diş eti sorunlarına yol açabilir.
Diş Ağrısı ve Diş Eti İltihaplanması ve Diş Hekimine Danışmak
Keskin acı ve zonklama varsa, Diş sıcağa ve soğuğa duyarlıysa, Diş etleri kızarık, şiş ve ağrılıysa mutlak süretle en kısa zamanda diş hekimine
başvurmalısınızdır.
Diş Ağrısı ve Diş Eti İltihaplanması için Alternatif Bitkisel Tedaviler
Acıyan diş etlerine veya ağrıyan dişin etrafındaki diş etine karanfil yağı (caryophyllus) ya da mirra (lavanta yapımında kullanılan kokulu bir çeşit, sarı sakız) sürmek acıyı geçirmek için yararlı olabilir. Uyarı! Kadınlarda Gebeyseniz karanfil ya da mirra kullanmayın.
Sağlıklı diş eti; portakal kabuğu gibi hafif pürüzlü, diş ile olan sınırı düzgün bir hat halinde ve pembe renkli bir görünümdedir. Sağlıklı diş eti fırçalarken veya yemek yerken kanamaz.
İltihaplı diş eti; ödem den dolayı parlak yüzeyli ve şiş, diş ile olan sınırı düzensiz olan ve kırmızı renkli bir görünümdedir. Üstüne basınca veya sürekli olarak bir ağrı olabilir. Fırçalama sırasında veya yemek yerken kanama olur ve iltihap boşalır. Diş etindeki iltihap ağız kokusunun da nedenlerinden birisidir.
Diş eti iltihabının nedenleri;
* Ağız bakımının yetersiz olması (yetersiz sayıda, yetersiz sürede veya yanlış hareketlerle diş fırçalamak) (en sık görülen nedendir)
* Vitamin eksikliği
* Bedensel rahatsızlıklar (nadiren görülür)
Diş eti çekilmesinin nedenleri;
* Diş eti iltihabı (ileri derecede)
* Diş taşları
* Hatalı diş fırçalama (aşırı kuvvetle bastırarak)
* Hatalı yapılmış kron veya dolgular
Diş eti iltihabının genel belirtileri;
* Diş etinde kanama (kendiliğinden veya fırçalarken), iltihap sızıntısı
* Diş etinde kırmızılık
* Diş etinde şişlik
* Diş ve diş etinde hafif ağrı veya rahatsızlık
* Diş eti çekilmesi
* Dişlerde sallanma
* Ağız kokusu
Diş eti iltihabını hızlandıran faktörler;
* Stres
* Hormonal dengesizlikler veya bozukluklar (Hamilelik, Adet dönemi, Menapoz vs…)
* Bazı Sistemik hastalıklar (Diabet vs..)
* Bazı ilaçlar
* Vitamin azlığı (A,B,C vitaminlerinden bazıları)
* Tütün, sigara (İltihaba neden olan Bakterilerin artmasına neden oluyor)
Tüm bu faktörler vücut direncini zayıflattıklarından, bulunmakta olan iltihabi durumun hızlanmasına ve doku yıkımın artmasına neden olabilirler. Diş etlerinde bir sorun yoksa bu faktörlerin genellikle hiç bir etkisi olmamaktadır.
Diş eti iltihabının dereceleri;
1- Gingivitis : Diş etinde kızarıklık, fırçalarken kanama vardır …
2- Periodontitis (erken dönem) : Diş etinde kızarıklık, şişlik, fırçalarken kanama, hafif ağrı ve ağız kokusu vardır. Bu durumdaki hastalarda diş taşı da vardır.
3- Periodontitis (gelişmiş dönem) : Diş etinde kızarıklık, şişlik, fırçalarken çok miktarda kanama, ağrı, rahatsız edici düzeyde ağız kokusu vardır. Ayrıca diş etlerinde çekilme ve kemik kaybı vardır. Dişler hafif düzeyde sallanabilir. Bu durumdaki hastalarda çok miktarda diş taşı vardır.
4- Periodontitis (ileri dönem) : Diş etinde fazla miktarda kızarıklık, kendiliğinden bile kanama, rahatsız edici düzeyde ağrılar, apseler ve ağız kokusu vardır. Çok fazla miktarda diş taşı bulunur. Aşırı bir şekilde diş etlerinde çekilme ve ciddi düzeyde kemik kaybı vardır. Bu durumdaki hastaların dişleri hissedilir düzeyde sallanır, hatta bu nedenle çekilmeleri gerekebilir.
Diş eti iltihabının tedavisi;
* Diş eti iltihabının akıtılarak diş etlerinin rahatlatılması
* Yüzeysel diş taşlarının temizlenmesi (Detertraj)
* Derindeki diş taşlarının temizlenmesi (Subgingival küretaj)
* Doğru bir şekilde diş fırçalamanın öğretilmesi
* İleri durumlarda, vitamin desteği ve antibiyotik kullanımı
* Diş etinin bazı iltihaplı kısımlarının cerrahi işlemlerle alınması (papillektomi, gingivektomi)
* Diş eti çekilmesi olan yerlerde eğer yapılabiliyorsa cerrahi operasyonla bazı düzeltmeler yapılması (flap operasyonu)
* Kemik kaybı olan yerlerde eğer gerekiyorsa cerrahi yöntemler ve “biometeryal” uygulanması veya “membran uygulanması” yoluyla kaybolan kemik dokusunun kısmen de olsa yerine getirilmesi.