İntertrigo nedir?
İntertrigo kısacası ciltte sürtünmeye veya mantar gibi mikroplara bağlı cilt harabiyeti olarak tanımlanır . Verdiği rahatsızlık nedeniyle bir yada birden çok organı etkileyebilen, hastalarda büyük rahatsızlığa neden olan çeşitli nedenler nedeniyle gelişen ,kişiden kişiye farklı bulgu ve belirtiler gösterebilen doktorlar tarafından tedavi edilebilen toplumda sık rastlanılan bir hastalıktır.
İntertrigo nasıl bir hastalıktır?
İntertrigo cilt harabiyetine bağlı gelişen ve genelde tedavi ile tam olarak düzelen ama bazen de tekrarlayabilen bir hastalıktır. İntertrigo mutlaka doktorlar tarafından ilaçla tedavi edilmelidir. Yoksaİntertrigo ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Bu yüzden mutlaka İntertrigo iyi bir şekilde tedavi edilmelidir.
İntertrigo çeşitleri nelerdir.
Akut İntertrigo
İntertrigo genel olarak akut İntertrigo ve kronik İntertrigo tipi olarak iki tipten oluşur. akut İntertrigo 1-6 haftadan kısa sürerken ve kronik İntertrigo tipi 6 haftadan daha uzun sürer. akut İntertrigo belirtileri ve kronik İntertrigo belirtileri genelde farklılık gösterir.. akut İntertrigo nedenleri ve kronik İntertrigo nedenleri genelde farklı olabilir.. akut İntertrigo tedavisi ve kronik İntertrigo tedavisi farlı şekilde olabilir.
İntertrigo nedenleri nelerdir?
İntertrigo sebepleri ve nedenleri arasında bir çok neden sayılabilir. Ailevi, çevresel faktörler, kişinin bünyesinin durumu Deri uzun süre ıslak, sıcak ve havasız kaldığında bütünlüğü zarar görür. Bezin sürtünmesi ile de diaper dermatit görülür. Kıvrım bölgelerinin sürtünmesi ile de daha da kötüleşir. nedenler İntertrigo için başlıca nedenlerdir. Kişiler bu nedenlerden biri yada bir çoğuna bağlı olarak İntertrigo olabilirler. Bu nedenlerin veya sebeplerin engellenmesi İntertrigo gelişimini ve şiddetini otomatikman engeller.
İntertrigo belirtileri nelerdir?
İntertrigo bulguları ve belirtileri bebeklerde, çocuklarda ve yetişkin gibi farklı yaş gruplarında farklı olarak ortaya çıkabilir. En sık görülen İntertrigo belirtileri ve bulguları arasında bir çok neden sayılabilir. Bunlarda en sık görülen belirtiler ciltte kızarıklaşma, harabiyet gibi belirtilerdir. İntertrigo olan bireylerde bu belirtilerin biri yada bir çoğu bulunabilir. İntertrigo belirtiler kişiden kişiye göre farklı şiddette ve sıklıkta ortaya çıkabilir. İntertrigo olanlarda uygun bir tedavi ile bu belirti ve bulgularda belirgin düzelme görülür. Daha çok kıvrım bölgelerinde görülür.
Ayırıcı tanı:
** İrritan kontakt dermatit bezin bağlandığı bölgeye lokalizedir. Bez değiştirilmelidir.
** Histiosios X’te genelde kıvrım yerleri tutulur ve karında noktasal tarzda lezyonlar olur.
İntertrigo tanısı nasıl konulur?
İntertrigo tanısı fizik muayene, laboratuar testleri ve diğer testler ile tanısı tecrübeli doktorlar tarafından rahatlıkla konulur. İntertrigo tanısı laboratuar testleri ve diğer testler normal olduğunda sadece fizik muayeneye göre bile tanısı konulabilir. Muayene ve hikaye gibi tanı yöntemleri İntertrigo tanısı en sık kullanılan tanı testleridir. Özellikle çocuklarda tüm testlere rağmen İntertrigo tanısı koymak oldukça zordur.
İntertrigo tedavisi nasıl olur ? . İntertrigo tedavisi nedir? . İntertrigo ne iyi gelir ? İntertrigo nasıl geçer ?
Ülkemizde ve dünyada kullanılan çeşitli İntertrigo tedavileri vardır. Hekimden hekime bu tedavi seçenekleri farklılık göstermesine rağmen çoğunlukla hastanın klinik bulguları ve belirtilerinin şiddetine göre verilen tedavilerle yüksek oranda düzelme sağlanır. Kısacası …………….. tedaviler en sık tercih edilen tedavilerdir.
İntertrigo geç tedavi edilirse İntertrigo olan kişi hastalık esnasında ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilir. İntertrigo olan kişi bu hastalığı hafif şekilde ve kısa sürede geçireceği hastalığı çok daha ağır ve uzun süre geçirebilir. Buda hem hayat konforunu bozabilir hem de iş gücü kaybına neden olabilir. TEDAVİ:
İlk tercih :Her biri tek başına yada 2 ± 1 veya 3 ± 1 kullanılabilir.
Sadece zeytinyağı ve vazelin kulllanılabilir.
- OKSİTİN® KREM günde üç kez ( Zn + zeytinyağı + vitamin + vazelin içerir)
- TRAVAZOL® KREM günde bir kez ( antifungal + düşük doz steroid)
- DERMO-TROSYD® KREM günde iki kez (antifungal + antibakteriyel)
- HAMETAN® KREM günde üç kez (Tahriş varsa tedaviye eklenebilir. Tek başınada kullanilabilir.)
- PAVLODERM® PİŞİK KREMİ günde üç kez (papatya ve nergis özü)
** Sadece rektal bölgedeki koyu kırmızılıklarda streptokokal enfeksiyon düşünülebilir ve DERMA-TROSYD tercih edilebilir.
** Mantar ile enfekte olmuş olgular deride parlak kırmızı lezyon ve onun çevresinde çok sayıda uydu lezyon şeklindedir. Tedavi 2±1 vaya 3±1 tercih edilir.
** Yüksek doz steroid içeren kremler kesinlikle kullanılmaz. (DERMOVAT gibi) çocuklarda cushing sendromu bile yapabilir.
İntertrigo tedavisi için yasal Uyarı: Unutmayın İntertrigo tedavisini tıp doktorları vermelidir. Tıp doktoru olmayan kişiler eczacılar veya diğer sağlık personeli gibi kişilerin ilaçla hastaları tedavi etmeye kalkışması hastalarda öldürücü sonuçlara neden olabilir. Yarım doktor öldürür. Aynı şekilde bir hasta İntertrigo tedavisi için başka bir hastanın ilaçlarını kullanmamalıdır. Bu şekilde ölen bir çok hasta vardır. Bu yüzden tıp doktoru değilseniz İntertrigo tedavisi için kendi kendinizi adını dozunu yan etkilerini kullanım sürelerini bilmediğiniz ilaçlarla tedavi etmeye kalkışmayın. Zaten İntertrigo için tıbbi terimleri doğru şekilde anlamanız imkansızdır.