Halide Edip Adıvar: 2. Meşrutiyetin ilanı üzerine çıkmaya başlayan Tanin gazetesinde, siyasal yazılar yazdı. Savaş yıllarında, İzmir’in işgalini protesto etmek için mitinglerde konuştu. Sultanahmet Meydanı’nda yaptığı coşkulu konuşma ününü yaygınlaştırdı.
Selma Rıza: İlk Türk gazeteci. Eğitimini Sorbonne Üniversitesi’nde yaptı. Sorbonne’de okuyan ilk Türk kızıydı. Siyasi bir örgüt niteliğindeki İttihat ve Terakki Cemiyetinin tek kadın üyesiydi. İstibdat dönemine karşı olarak Fransızca Meşveret ve Türkçe Şura-yı Ümmet adlı gazeteleri çıkardı. Bu gazetelerdeki yazılarında hürriyeti, laikliği ve kadın haklarını savundu.
Rebia Tevfik Hanım: İlk Türk kadın modacımız. İşe Berlin’de dikiş dikerek başladı. Daha sonra “Sadi” adında küçük bir modaevi açtı. Diktiği giysiler moda balolarında birçok kez birincilik aldı. Nazilerin aşırı vergi istekleri karşısında, bu modaevini Paris’e nakletti. 50 yaşından sonra Sorbonne’u bitirdi. 60 yaşından sonra İngilizce öğrendi ve Amerika’da konferanslar verdi.
Şair Nigar Hanım: Tanzimat’tan sonraki edebiyatımızın ilk kadın şairi olarak haklı bir şöhret yaptı. Batıda yapılmakta olan kültür toplantılarının benzerlerini Türkiye’de başlattı. Yedi dil bilen Nigar Hanım ilk manzumesini 14 yaşında yazdı. Kitaplarında kadınların ıstıraplarını konu aldı. Yurtdışında kral ve kraliçelerle görüşerek, herkesi şaşırtan kültür birikimiyle yepyeni bir Türk kadını imajı yarattı.
Safiye Ali: Türkiye’nin ilk kadın doktoru. Birinci Dünya savaşı ve Kurtuluş Savaşı yıllarında Almanya’da tıp eğitimi aldı. İkinci Dünya savaşı sırasında Dortmund’daydı. Bütün doktorlar cephedeydi. O, Alman haklına en zor günlerinde hizmet verdi.
Sabiha Bengütaş: İlk Türk kadın heykeltıraşı. Henüz lisedeyken Sanayi-i Nefise Mektebi’ne girdi. Okul içinde açılan sınavda birincilik elde ederek yurtdışında okuma imkanı kazandı. Roma Güzel Sanatlar Akademisi’nde Profesör Luppi’nin öğrencisi oldu. Daha sonra ünlü İtalyan heykeltıraş Canonica’nın asistanlığını yaptı.
Afife Jale: Türk ve Müslüman kadınların sahneye çıkmalarının yasak olduğu dönemde, Darülbedayi’ye girdi. Apollon Tiyatrosu’nda oynarken “Tatlı Sır” adlı oyunun arasında polis sahneyi bastı. Baskılar sonucu Darülbedayi’den çıkarıldı.
Bedia Muvahit: 1922 yılında “Ateşten Gömlek” filminde oynayarak, ilk Türk kadın sinema oyuncusu oldu. Müslüman Türk kadının tiyatroda oynayabilmesini yasallaştırdı. Atina’da Othello’yu Yunanca oynayarak eleştirmenlerin övgüsünü topladı.
Remziye Hisar: İlk Türk kadın kimyageri. Doktorasını Sarbonne’da yaptı. Madam Curie ve Langevin’in öğrencisi.
Güzide Lütfü: İlk Türk kadın avukat. 1928 yılında İstanbul Barosu’na 1127 sicil numarasıyla kaydolan ilk kadın oldu.
Esma Deniz: İlk Türk hemşiresi. Bir gazetede gördüğü ilanda Amiral Bristol Hemşirelik Okulu’na girdi.
Sabiha Gökçen: İlk Türk kadın savaş pilotu. Kendi isteği ve Atatürk’ün izni ile, Dersim harekatına savaş pilotu olarak katıldı ve büyük başarı elde etti.
Keriman Halis: İlk dünya güzeli. Cumhuriyet gazetesinin açtığı yarışmayı kazanan Keriman Hanım,, Belçika’nın Spa kentinde düzenlenen yarışmada birinci oldu.
Benal Arman: İlk milletvekillerinden. Dame De Sion Lisesi’ni bitirdikten sonra, Sorbonne Üniversitesi’nde edebiyat öğrenimi gördü. Daha sonra İzmir Halk Partisi’nde görev aldı. Türk alfabesinin oluşumuna yardım etti. Atatürk’ün kadınlara seçme seçilme hakkını vermesiyle birlikte İzmir milletvekili olarak Meclise girdi.
Bedia Akarsu: İlk felseficilerden.
Sabire Aydemir: İlk kadın veteriner.
Sabiha Gürayman: ilk kadın mühendis.
Meliha Avni Sözen: İlk kadın hatip.
Leyle Gencer: 1954’te Napoli San Carlo operasında sergilediği Cavalleria Rusticana’daki Santuzza rolüyle büyük bir başarı gösterdi. 1958’de primadonnalığa yükseldi. Kraliçe rollerini yeni bir anlayışla yorumlayarak “diva”lar arasına girdi.
Füreya Koral: Türk seramikçiler için Füreya Koral, bir semboldür.
Sabiha Tansuğ: İlk kez madeni para üzerinde portresi yer alan Türk kızı. Dünyada bir para üstünde portresi bulunan başka sade vatandaş yok. Yıllarca kullanılan 50 kuruşlukların tura kısmında yer alan Sabiha Tansuğ aslında Anadolu kadın giysileri uzmanı.
İdil Biret: Paris Konservatuarı’nın Yüksek Solfej bölümünü birincilikle bitirdi. 1973’te devlet sanatçısı oldu. Beethoven Senfonilerinin Liszt tarafından yapılmış piyano uyarlamalarını, dünyada ilk kez eslendirerek, tüm dünyada yankılar uyandırdı.
Bahriye Üçok: 1971’de senatör oldu. 1978’de dul ve emekli eşlerinin maaşlarını alabilmesi için yasa çıkarttı. Hizmetlerinden dolayı ordu Türk kadınlar Birliği tarafından yılın kadını seçildi.
Arın Karamürsel: İlk piyano konserini on iki yaşında verdi. Kazandığı bursla Fransa’ya giderek eğitimini orada sürdürdü. Daha sonra Moskova Çaykovski Konservatura’nın yüksek piyano bölümünü birincilikle bitirdi. Meksika gazeteleri ondan “Sontaların Kraliçesi” diye bahsetti.
Lale Orta: İlk kadın milli hakem.
Filiz Dinçmen: Türkiye’nin ilk kadın büyükelçisi. Uluslararası Kuruluşlar Dairesi Başkanlığı, Çok Taraflı Siyasi İlişkiler Genel Müdürlüğünü yaptıktan sonra Türkiye’nin ilk kadın büyükelçisi olarak Lahey Büyükelçiliği’ne atandı.
Tansu Çiller: Türkiye’nin ilk kadın başbakanı olarak adını tarihe yazdırdı.
Lale Aytaman: Türkiye’nin ilk ve tek kadın valisiyken politikayı tercih etti.
George Sand: George Sand’i edebiyat severler, ünlü Fransız kadın roman yazarı olarak tanırlar. Ama Sand’in en önemli özelliklerinden biri, bütün dünyayı şaşkına çevirerek 18800’lü yıllarda pantolon giyen ilk kadın olmasıdır.
Vırgınıa Woolf: Onunun için dünyanın ilk feministi diyebiliriz. Dünyanın en ünlü İngiliz kadın roman yazarlarından biri olan Woolf, kendini açığa vurmayan bir lezbiyen ve püriten bir feministti. Kitaplarında yaşam sıkıntısını ve erkeklere olan düşmanlığını anlattı. 1928 yılında kaleme aldığı “Orlando” adlı romanı erkek egemen bir topluma karşı kadınların savunulduğu ilk romandır.
Marie Cruie: Dünyanın en ünlü kadın fizikçisi. Öğrenimini Sorbonne’de tamamladı. Eşi Pierre Curie’nin ölümünden sonra, onun kürsüsüne atandı. Bir kadına dünyada ilk kez böyle bir görev veriliyordu. Alman Schmidt ile birlikte Toryum’un radyoaktifliğini buldu. 1903 Nobel Fizik ve 1911 Kimya Ödülü’nü aldı.
Mary Quant (İngiliz Modacı): 1960’ta mini eteği yaratarak modada bir devrim başlattı.
Indra Gandhi: Kongre partisi genel başkanı. Daha sonra Hindistan başbakanı oldu. Büyük bankaları ve sigorta şirketlerini millileştirdi. Hükümdar ödeneklerini ve mihracelerin ayrıcalıklarını kaldırdı. Enflasyonun çok yükselmesi nedeniyle bir dönem düşse de ikinci kez başbakan oldu. Pencab’a özerklik kazandırmak isteyen Sih’ler tarafından öldürüldü.
Valentina Terechkova: Uzaya giden ilk kadın. 1963 yılında uzaya fırlatılan Wostok 6 uzay gemisinin tek yolcusu ve kumandanı 26 yaşında bir kadındı. Yeryüzünün etrafında tam 49 tur attı. Bu arada kendisinden önce uzaya gönderilen Wostok 5 gemisiyle kenetlenmeye çalıştı.
Sımırova Bandaranaıke: Dünyanın ilk kadın başbakanı.
Margareth Thatcher: İngiltere’nin ilk kadın başbakanı.
Isabel Allende: Şilili Allende, ilk olarak adını kadın hakları savunucusu bir avukat olarak duyurdu.
Betty Friedan: Kadınlığın Gizemi adlı kitabın yazarı Friedan, Amerika’nın en ünlü kadın hakları savunucularından. 1970’te Amerikan kadınlarının oy verme hakkına kavuşmalarının ellinci yıldönümünde, New York’ta Eşitlik İçin Kadınlar grevinde, elli bin kadına öncülük etti. Daha sonra yüz seksen beş ülkeden, kırk bin kişinin katıldığı, Pekin’deki kadın konferansının da gerçekleşmesini sağladı.
Coco Chanel: Fransız modasının kraliçesi Chanel, 1910’larda açtığı modaeviyle kısa sürede adını duyurdu.
Aleksandra Kollontay: 1917 Ekim Devrimi öncesinde ve sonrasında, kadın sorunu ve sosyalist devrim için etkin görevler aldı.