Bu yazıda biraz daha içsel bir yolculuk yaparak, kadınların toplumda yaşadığı sorunlardan biri olan yalnız çocuk yetiştirme sorunlarına değinerek yüksek ses ile düşünmeye çalışacağız.
Kadın olmanın ötesinde bir sorundur tek başına çocuk büyütmek. Burada çocuğun sayısı fark etmez. Tek çocuk da olsa, beş çocuk olsa da çocuk yetiştirmek başlı başına bir iştir. Aslında çocuk yetiştirmek ciddi bir sorumluluktur ve yanında bir erkek ile büyütseniz bile sorumluluğu yüksek olan bir kavramdır.
Çocuk büyütmeye hatta dünyaya getirmeden önce kişi kendisine, her şart altında bu çocuğu yetiştirip yetiştiremeyeceğinin, koşullarının uygun olup olmadığının sorusunun yanıtlarını vermek zorundadır. Çünkü çocuk yetiştirmek, kendince önce bir başka canlıyı düşünmek anlamına gelmektedir. Kendinden düşlerinden biraz da olsa vazgeçerek.
Ama tüm bunların ötesinde eğer bir çocuk dünyaya gelmiş ise ve Siz bu çocuğu ölüm veya başka bir nedenle eğer tek başınıza büyütmek zorunda iseniz ilk bilmeniz artık bu çocuğun sadece annesi değil, babası da olduğunuzdur ve bunu iyi idrak ederek hareket etmeniz gerekmektedir. Çocuk bir nedenle babanın olmamasını sizden çıkarmak isteyebilir ya da çıkarmak isteyebileceği dönemler olabilir. Bu dönemlerde eğer içinden çıkamayacağınız bir durum olursa psikolojik yardım almanız hem sizin, hem de çocuklarınız için faydalı olacaktır. Çocuğunuzun psikolojisinin bozulduğunu düşündüğünüz dönemlerde de çocuğunuz için psikolojik yardım almanız faydalı olacaktır.
Çocuğunuzla zaman geçirmeniz, ona sevgi göstermeniz, öpüp koklamanız ona her dem iyi gelecektir ama eğer çocuğunuz bir nedenle babası ile iletişim kuramıyor ise kendinizi baba yerine koymadan iletişim kurmanız gerekmektedir. Bir başka dikkat edilmesi gereken nokta ise eğer eşiniz ile kötü ayrıldı iseniz, öfkenizi çocuğa yansıtmamanız ve boşanmanın etkilerini çocuğa yansıtmamanız gerektiğidir. Çocuğunuz babası hayatta ise onun ile iletişim halinde olmalı ve babası ile iyi bir iletişim halinde olmalıdır.
Çocuğunuza davranışlarınız ile örneklem teşkil edeceğiniz için davranışlarınıza özen göstermeniz önemlidir. Asıl olan sözler değil, eylemlerdir. Eğer sigara içme deyip, içerseniz bu kesinlikle kötü örneklem olacak ve çocuğunuzda güven sorunu yaratacaktır.
Çocuğunuzla ilişkinizde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta, insan olduğunuz, hata yapabileceğiniz, onun da hatalarının sizi üzmeyeceğini ifade edebilmenizdir. Güven her dem çocuklarınızla iletişimde temel nokta olmalıdır.
Eğer çocuğunuzu yalnız yetiştiriyorsanız, dengeleri çok iyi ayarlamak durumundasınızdır. Kendinizden vazgeçmeniz bir süre sonra sizi mutsuz edeceğinden , arada kendinize zaman ayırmanız, arkadaşlarınızla buluşmanız, hobilerinize zaman ayırmanız ama çocuklarınız ile de maksimum düzeyde zaman geçirmeniz esastır. Evde birlikte yemek yapmanız, masayı hazırlamanız paylaşımlarınızı güçlendirecek, aradaki bağları kuvvetlendirecektir.