Daha çok küçük çocukları rahatsız eden krup, gırtlak ve çevresini tutarak, ses tellerinde şişmeye neden olur. Virüsler daha çok soğuk algınlığına neden olur ve kış ile ilkbahar mevsimlerinde görülür.
Burun akıntısı, boğaz ağrısı ve ateş ile kendini gösteren krup, ilerleyen safhalarda, gırtlak nefes borusu ve bronşlara ilerleyebilir. En belirgin özellikleri; ses kısıklığı ve havlar tarzdaki öksürüktür. Bu bölgelerdeki salgılarda artış olur ve belirtiler genelde geceleri çocuk yatarken ağırlaşır.
Genelde halsizlik hali 5-6 gün içinde iyileşirken, öksürük uzun süreli olabilir. Küçük bir kısım hastada hastalık, hastanede tedavi görmeyi gerektirecek kadar ağır seyredebilir. Ağır seyreden vakalarda çocuklarda; nefes almada güçlük, hızlı nefes alma, huzursuzluk, ağız etrafında, dudak ve tırnaklarda morarma görülür.
Krup nasıl bulaşır?
Direkt temas ve hasta kişinin öksürmesi ve hapşurmasıyla havaya çıkan damlacıklarla bulaşır. Soğuk algınlığının tetikleyicisi olduğu krupun en sık etkeni parainfluanza virüsüdür. Beş yaşından sonra hastalık daha nadir görülebilirken, bazı çocuklarda hastalığın alerjik yönü de bulunmaktadır. Krupun tekrar etme riski vardır ve sık tekrar etmesi durumunda nedeni araştırılmalıdır.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Krup rahatsızlığı geçiren birçok çocuk, tedaviye ihtiyaç duymaz çünkü bunlar hafif vakalardır. 20-30 dakika soğuk buhar uygulaması, bol ılık sıvı tüketimi, ağrı kesici ve ateş düşürücüler evde tedavi için yeterlidir. Çocuk nefes almakta zorlandığında açık havaya çıkarılmalıdır. Özellikle serin hava olması, ses tellerindeki şişliği azaltarak nefes alımını kolaylaştırır. Çocuğun ağlamaması da rahat nefes alması için önemlidir.
Hastalığın ağır seyrettiği çocuklar hastanede tedavi edilmelidir. Hastanede hastalara oksijen verilir ve aralıklı olarak soğuk buhar uygulanır. Ayrıca tedavide kortikosteroid ve adrenalin denilen ilaçlar kullanılır. Korunma yöntemleri nelerdir?
Çocuklar mümkün olduğunca soğuk algınlığı ve öksürük belirtileri olan kişilerden uzak tutulmalıdır çünkü krup bulaşıcı bir hastalıktır. Çocuğun elleri sık sık yıkanmalı, belirtilere dikkat edilmeli ve tedaviye hemen başlanmalıdır. Çocuğun ses tellerini ve solunum yollarını fazlasıyla tahriş eden sigara dumanından çocuk uzak tutulmalıdır.