Bizi Takip Edin

Beslenme ve Obezite

Kuruyemiş ve besleyici: Bağırsak sağlığınız için en iyi kuruyemiş türü hangisidir?

Bağırsaklarınız için en iyi kuruyemiş seçimini bu konuyu okuduktan sonra rahatça yapabilirsiniz

Yayınlandı

on

Kuruyemişler, lezzetli süper yiyecekler ve suçluluk duymadan popüler atıştırmalıklardır. Aynı zamanda protein ve diyet lifi bakımından da zengindirler. Bir hayvan araştırmasına göre, özellikle ceviz olmak üzere kuruyemiş tüketmek bağırsak sağlığını destekler .

Çalışma, Nutrients dergisinde yayınlandı ve Texas A&M Üniversitesi ve Connecticut Sağlık Üniversitesi’nden bilim adamları tarafından yapıldı .

Pek çok farklı fındık türü vardır ve hepsi çeşitli sağlık yararları sunar. Araştırmacılar, araştırmaları için cevizin iltihaplı bağırsak hastalıklarına (IBD) karşı potansiyel koruyucu etkilerini araştırdılar .

IBD, Crohn hastalığı ve ülseratif kolit olmak üzere iki durumu tanımlamak için sıklıkla kullanılan bir terimdir. Her ikisi de bağırsak iltihabını içeren uzun vadeli durumlardır .

Crohn hastalığı, ağızdan anüse kadar sindirim sisteminin herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Öte yandan, ülseratif kolit yalnızca kolon veya kalın bağırsakta yaralara neden olur.

Herhangi biri IBD geliştirebilirken, genellikle 15 ila 40 yaş arası hastalarda teşhis edilir.

IBD semptomları şunları içerebilir:

Aşırı yorgunluk
Midede ağrı, kramp veya şişlik
Tekrarlayan veya kanlı ishal
Kilo kaybı
IBD’li herkes bu semptomları yaşamaz. Diğerleri de anemi, kusma ve yüksek ateş gibi semptomlar yaşayabilir.

IBD’nin daha az yaygın semptomları şunları içerebilir:

Artrit
Eritema nodozum veya ağrılı kırmızı cilt yumruları
Sarılık veya birincil sklerozan kolanjit
Üveit veya ağrılı kırmızı gözler
IBD gelip gidebilir, yani alevlenme sırasında şiddetli semptomlar yaşayabilirsiniz. Ancak iyi haber şu ki, IBD de remisyona girebilir.

İltihaplı bağırsak hastalığı ve ceviz tüketimi

Çalışma için araştırmacılar, ülseratif kolitli fareler üzerinde ceviz takviyesinin olası sağlık yararlarını araştırdılar. Ceviz, farelerin günlük diyetinin yüzde 14’ünü oluşturuyordu – insan diyetindeki 20 ila 25 ceviz eşdeğeri .

Araştırmacılar, iki hafta sonra, ceviz yiyen farelerin kolonlarında ülserasyon veya yaralanma boyutunun önemli ölçüde azaldığını buldular . Somun tüketimi de onarım sürecinin hızlanmasıyla bağlantılıydı. Bu bulgular, düzenli olarak ceviz tüketmenin ülseratif kolit gibi IBD’lerin önlenmesine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir .

Daniel Rosenberg, tıp profesörü ve Dr Masako Nakanishi, Moleküler Onkoloji Merkezinde doçent UConn Sağlık , dikkat cevizin koruyucu yararları mikropları nasıl etkilediğini onlar metabolize edilir ve nasıl dolayı olabilir bağırsakta yaşamak.

Araştırmacılar, daha ileri çalışmaların cevizdeki hangi aktif bileşiklerin koruyucu faydalarının arkasında olduğunu belirlemeye yardımcı olabileceğini ekledi.

Ceviz neden sizin için iyidir

Ceviz, 1: 4.2 oranında omega-3 ile omega-6 yağ asitlerinin en faydalı kombinasyonuna sahiptir. Ek olarak, ceviz, diyabet, kanser ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilecek besinler ve fitokimyasallar açısından zengindir. (İlgili: Uzmanlar, cevizin meme kanseriyle savaşan genlerin ifadesini “değiştirebileceğini” keşfediyor .)

Ceviz ayrıca IBD teşhisi konan hastalarda bağırsak sağlığını geliştirebilecek diyet lifi ile doludur. Cevizde bulunan diğer temel besinler arasında bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor ve B6 vitamini bulunur.

Tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar bakımından zengin olan ceviz, yağ ve kalori bakımından yüksektir, ancak içerdikleri besin ve yağların kalp için iyi olduğu söylenir.

Tuzlu patates cipsi üzerinde atıştırmak yerine, bir avuç ceviz üzerinde çırpın. İyi bağırsak sağlığını destekleyen ve daha uzun süre tok hissetmenizi sağlayan diyet lifi, sağlıklı yağlar ve protein bakımından zengindirler .

Dr. Erkan SARIŞIN 27.11.1983 yılında istanbul kartal'da dünyaya geldi ve ilk ve orta okulu Kartal'da tamamladı lise öğrenimini Kartal lisesinde tamamladıktan sonra 2001 yılında Cerrahpaşa tıp fakultesini kazanarak üniversite hayatına başladı üniversiteyi iyi bir derece ile 2005 yılında mevzun oldu yüksek lisansını akdeniz üniversitesinde tamamladıktan sonra istanbul kartalda bir tıp merkezin doktorluk görevine başladı 2008 yılında başladığı tıp merkezini 2012 yılında satın alarak kartala daha iyi hizmet vermek için yoluna devam etmektedir.

Okumaya devam et
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Anne ve Bebek

Sağlığına dikkat et

Sevdiklerin ve kendin için Sağlığına dikkat etmelisin

Yayınlandı

on

Fotoğraf : Sağlık için

Özel Sağlık Bilgileri

“Kendin ve Sevdiklerin için Sağlığına dikkat et”

Sizlere özel sağlık bilgileri hakkında bir takım bilgiler aktaracağız

Okumaya devam et

Beslenme ve Obezite

Kısa Kısa Obezite

Yayınlandı

on

obezite11Obezite Nedir?
Obezite vücutta aşırı yağ artımıyla (kilo alımı) ortaya çıkan, çevresel etkilerle tetiklenen genetik zeminli kronik bir hastalıktır.
Obezite Hayatımızı Nasıl Etkiler ?
Obezitenin kişilerin sağlıkları üzerinde birçok negatif etkisi vardır. Özellikle kalp, sindirim, solunum ve bağışıklık sistemlerini etkilemektedir.

Obezite Nasıl Tedavi Edilir ?
Obezite tedavisi ilaç ya da ameliyatla yapılır.Mide balonu, mide bandı ve bay-pass ameliyat ile başvurulan yöntemlerdir.

Mide Balonu

Mide balonu ilk kez ABD Cleveland da tıkayıcı kalp hastalığı nedeni ile kalp ameliyatı olacak aşırı şişman hastalarda ameliyat riskini azaltmak için kilo vermeye yardımcı bir yöntem olarak yaklaşık 20 yıl önce uygulanmış. Kazandığı başarı nedeni ile kullanımı gittikçe artmış ve yapısında yapınla iyileştirmeler sonrasında; kilo verme girişimlerinde biri olarak yerini almıştır. Mide balonu tıbbi silikondan yapılan, sönükken tüp şeklinde olup, içi sıvı ile şişirildiğinde ise küre şeklini alan 400 ila 700 ml hacminde düzenek.

Uygulaması:Bilinçli rahatlatma yöntemi ile (işlem sırasında genel anestezi gerekli değildir. Ancak hasta hiçbir şey hissetmez ve hatırlamaz) ağızdan endoskopik olarak (ameliyata gereksinim olmaksızın) yerleştirilen mide balonu, mide içinde kişinin özelliklerine bağlı olarak 400- 700 ml sıvı ile şişirilir ve mide içinde bırakılır. İşlem yaklaşık 10 dakika sürmektedir. Sonrasında hasta 3 saat boyunca hastanede izlenir ve sonrasında evine gidebilir. Özellikle ilk 48 satte mide balonu nedeni ile kasılma öğürme ve bulantı oluşabilir. Bu dönemde ilaç ile önlem alınmalıdır. Uyumlu olan ve ilaç kullanılan hastalarda nadiren sorun yaşanır. Gıda olarak ilk 48 satte yalnızca sıvı alınmalı sonrasında ki 4 günde ise püre halinde gıda tüketilmelidir. Olası olduğunca az miktarda ve sık gıda ile başlanır sonrasında ise özellikle yüksek kalorili sıvılardan kaçınılması ve olası olduğunca katı gıda tüketilmesi istenir. Katı gıda alımında balonun hacim etkisi ile çabuk doygunluk olur.

Mide balonu genel kabulde 6 ay tutulmakta sonrasında balon değiştirildiğinde 6 ay daha devam edilebilmektedir. Mide balonunun bir yardımcı yöntem olduğu ve hasta uyumunun ve istekli olmasının başarıdaki en önemli etken olduğu unutulmamalıdır.

KİMLERE UYGULANIR

Mide balonu genel olarak

1) VKİ si 30 un üzerinde olan.
2) VKİ si 27 nin üzerinde olup şişmanlığa bağlı yandaş hastalığı (hipertansiyon, tip 2 diabet vs.) olanlarda.
3) Vki si 50 nin üzerinde olan hastalarda, kalıcı kilo verme cerrahisi öncesi ameliyata hazırlık aşamasında kilo vermeye yardımcı yöntem olarak.
4) 18 – 65 yaş arası kişilerde uygulanır.

Gebelikte, büyük mide fıtığı olan, reflüye bağlı ileri dönem yemek borusu hasarı olan hastalarda, ülseri olan ağır gastriti olan hastalarda, kronik aspirin kullananlarda  yada ciddi düzeyde psikolojik hastalığı olan kişilerde uygulanmamalıdır.

Mide Bandı

Mide bandı ilk kez Dr. Kuzmak tarafından 1986 da açık cerrahi ile yerleştirilmiş daha sonra laparoskopik cerrahide ki hızlı yayılım sonunda cihazda bazı teknik değişiklikler yapılmasından ardından 1993 de Dr. Belachew tarafından ilk kez laparoskopik olarak uygulanmıştır. Operasyonun laparoksopik olarak yapılabilmesi ve çok güvenli olması hızla kabul edilmesini sağlamış ve kısa sürede Avrupada en çok yapılan kilo verme cerrahisi yöntemi olmuştur. Laparoskopik mide bandı halen Avrupa, Avustralya ve Latin Amerikada en çok uygulanan yöntemdir. ABD de ise sayısal olarak kullanımı hızla artmaktadır.

Mide bandı uygulaması kısıtlayıcı yöntemle kilo vermeyi sağlar. Yemek borusu ile midenin bileşim yerinin yaklaşık 3 cm altına silikondan yapılan bir bant takılarak yaklaşık 15-20 ml lik bir hacim sınırlandırılır. Bu silikondan yapılan bant ince bir tüp ile cilt altına yerleştirilen bir hazneye bağlıdır. Bu hazneye verilen sıvı silikon bantın içinde başta sönük duran balonu şişirebilir. Böylece zaman içinde gereksinim duyulur ise bantın genişliği ciltten yapılacak iğne ile herhangi bir girişim gerektirmeden ayarlanabilir. Bu ayarlanabilir olma özelliği diğer hiçbir kilo verme cerrahisi yönteminde yoktur. Diğer bir kazanımı ise yerleştirilmesi sırasında herhangi bir anatomik değişiklik yapılmaması, midenin zımbalanmaması ve bölünmemesidir. Eğer herhangi bir nedenle çıkarılır ise sonrasında hiçbir kalıcı değişiklik bırakmaz, % 100 geri döndürülebilir bir girişimdir.

By-Pass

Mide baypası ameliyatı yaklaşık 20 yıldır yapılmakta olan ve halen ABD de en çok seçilen kiloverme cerrahisi yöntemidir. Kullanılmaya başlamasından sonra birçok teknik geliştirme yapılmış ve laparoskopik olarak uygulanıma başlanması özellikle 1991 sonrası sayısal olarak patlama yaşanmasına neden olmuştur. Özetle hem kısıtlayıcı hem de emilim bozucu etki ile kilo vermeyi sağlayan ve mide barsak dizgesinde (sisteminde) kalıcı yapısal değişiklik yaratan bir yöntemdir.

Okumaya devam et

Beslenme ve Obezite

En Etkili Yağ Yakan Yiyecekler

Yayınlandı

on

yayakan1. Zerdeçal

Zerdeçal, sarı çiçekli ve büyük yapraklı bir bitkidir. Bu bitki besin haline dönüştürüldüğünde ise sarı renkli bir toz olur. Zerdeçal anti-enflamatuar niteliğine sahiptir. Yağları parçalar ve yağ hücrelerinin yeniden büyümesini engeller.

Zerdeçal besin haline dönüştürülürken suda kaynatılır ve öğütülür. Baharat olarak değerlendirildiğinde ise çeşitli sebze yemeklerinde çeşni olarak kullanılır.

2. Avokado

Avokado aslında bir ağaçtır. Bu ağaçta oluşan yeşil meyvelere de avokado adı verilmiştir. Avokado yağ depolarını kapatır ve yağ yakan hormonları ortaya çıkarır. Bununla birlikte enerji üreten hücreleri korur.

Avokado genel olarak yemeklerde ve salatalarda tüketilmektedir. Avokadonun mutlaka taze olarak tüketilmesi gerekmektedir.

3. Yağsız Etler

Bir insan et tüketmek istiyorsa illa yağlı olan etleri yemek zorunda değildir. Yağsız olan et ürünlerine yönelerek et yeme zevkini yaşayabilir. Yağsız etlerin yağlı olanlardan farkı ise sahip oldukları kalorinin %30’unu sindirim sırasında yakıyor olmalarıdır.

4. Koyu Çikolata

Çikolata bir şekilde vazgeçemediğimiz besinler arasındadır. Çikolata daima bizi cezbedecek bir tada sahip olabilir. Ancak kilo verme konusunda da etkili bir besindir. Çünkü en az %70 oranında tüketilecek kakao yeme isteğini azaltır ve ensülin direncini frenler.

5. Yeşil Çay

Yeşil çay diyet menülerinin olmazsa olmazıdır. En Etkili Yağ Yakan Yiyecekler konusunda birçok şey duymuş olabilirsiniz. Yeşil çay tüketildiği zaman metabolizmayı güçlendirir ve serbest radikallerden gelen yağ yakıcı hücreleri korur.

6. Mercimekler

Mercimekler besin olarak tüketildiklerinde dört farklı şekilde karşımıza çıkarlar ancak bizler genelde kırmızı mercimek ve yeşil mercimeği sık olarak tüketiriz.

Mercimekler yoğun demir depolarıdır ve diğer mineraller açısından da zengindir. Sahip oldukları bu nitelikler sayesinde metabolizmayı güçlü tutarlar ve yağ yakma konusunda size yardımcı olurlar.

7. Acı Biberler

Herkes acıyı sevmeyebilir ancak bazıları için acı yemeklerde olmazsa olmaz baharatlardan birisidir. Bazısı ise acıyı baharat olarak tüketmek yerine biberler vasıtasıyla tüketmek isterler. Acı biber bu anlamda danışılabilecek bir besindir.

Acı biberin yağ yakma konusunda özelliği ise sahip olduğu kapsaisin maddesidir. Bu madde acı biberin acı olmasını sağlar. Yediğiniz acı dolayısıyla vücut ısınız artar ve yağ yakımı hızlanır.

8. Kuru Yemiş

Kuru yemişleri tüketme tercihimiz genelde çok farklıdır. Televizyon karşısında bir şeyler izlerken kuru yemiş tüketme alışkanlığımız yoğunlukla kendini gösterir. Aslında tükettiğimiz bu gıdalar yağ yakma konusunda bize destek olabilirler.

Ceviz, badem, fındık gibi kuru yemişler daha sonra selülite dönüşebilecek toksinlere engel olurlar.

9. Norveç Somonu

Norveç somonu aslında yağlı bir balıktır ancak sağlıklı bir yaşam için mutlaka tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Norveç somonu kendiliğinden yağlı olduğu için balığı pişirirken az yağ kullanılması gerekmektedir. Daha doğrusu genelde önerilen pişirilme usulü budur.

Norveç somonu ensülin hassasiyetini iyileştirerek ve bel bölgesini düzelterek yağ yakma konusunda size yardımcı olabilir.

10. Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı cilt bakımı için kullanılan en değerli yağlardan birisidir. Güney Asya’da ülkemizde kullanılan ayçiçeği yağının yerini tutmaktadır. Yemeklerde genelde bu yağ kullanılır.

Bu yağ yemeklerde kullanıldığında göbek yağının azaltılmasını sağlar. Ancak ülkemizde organiğini bulmak biraz sıkıntı olabilir. Bu nedenle tüketmeden önce bir uzmana danışmanızda fayda vardır.

Okumaya devam et

Trend

Copyright © 2016 Bilgi Sağlık. Theme by KKtmr - webtasarimi.gen.tr