Bizi Takip Edin

Anne ve Bebek

Ninni Deyip Geçmeyin

Yayınlandı

on

ninniBebeklerin uyku zamanı geldiğinde ya da huzursuz olduğu dönemlerinde söylenen ezgili sözlere ninni denir. Kültürümüzde büyük önemi olan ninnilerin, tanımını yaptığımız bu işlevi de modern zamanda daha da genişlemiştir. Buna; bebekleri eğlendirmek, onları sevmek, iletişim kurmak ve özellikle onları eğitmek için gibi işlevler eklenir. Ninnilerde uyulması gereken herhangi bir edebi kural bulunmaz. Anonim olan ya da söyleyeni belli olan ninnilerin çoğunun kadınlar tarafından yazıldığı bilinmektedir. Ninniye Türk boyları ya da farklı milletler değişik isimler verseler de ninnilerin faydaları ve  anlamı aynıdır. Çocuğu sakinleştirir ve  anne ile çocuk arasında derin bir bağ kurarlar.

Ninniler çocukta fiziksel dokunuş kadar önemlidir. Çocukların zihinsel, duygusal, sosyal ve bedensel gelişimlerine önemli yararlar sağlayan ninnilerin faydaları çocuğun dil gelişiminde de kendini gösterir. Peki kısaca bu yararlar nelerdir?

1-      Ninnilerin aile açısından faydaları: Ezgileriyle çocuğu sakinleştiren bu ezgiler, çocuğun yaşadığı sıkıntıyı ve hastalığını azaltırken, ailenin de rahatlamasını sağlar.

2-      Ninnilerin iletişim açısından faydaları: Anneleriyle bebekleri arasında güvene dayalı bir iletişim kurmayı sağlar. Her akşam tekrarlanan ninniler kararlılığı gösterir. Kelime öğrenmeyi sağlar. Ebeveynler ninniler aracılığıyla düşündüklerini bebeklerine aktarma olanağı bulur. Ortak bir kültür oluşturur. Yeni anneler; ‘bana da annem bu ninniyi söylerdi’ diyerek bir kültürü devam ettirir.

3-      Ninnilerin gelişim açısından faydaları: Genelde yatmadan önce söylenen ninniler çocuğu uykuya hazırlar. Ezgileri duyan çocuklar uyku vaktinin geldiğini anlar. Erken yaşta zihin gelişimine katkı sağlanan ninniler ile çocukta kişisel gelişimin de temelleri atılır. Ninniyi anlamaya başlayan çocuk hayalde kurmaya başlayacağı için hayal gücünü de geliştirme gibi bir özelliği vardır ninnilerin.

Tüm bunların yanında;

–          Süt emmeyi artırarak beslenmeyi düzene koyar.

–           İletişim sorunu yaşayan çocukları iletişim kurmaya teşvik eder.

–          Çocuğu aktifleştirir ve canlılık kazandırır.

Birkaç ninni örneği verirsek yazdıklarımız daha da pekişecektir.

*Bebeğim kocaman, onu tutamam
Ninniler söylerim, hiç uyutamam
Oynayıp gülüyor, bizi süzüyor
Mamasını yemiyor, beni üzüyor
Evcilik oynarken bana eş olur
Hem anne hem baba hem kardeş olur
Oynayıp gülüyor, bizi süzüyor
Mamasını yemiyor, beni üzüyor

*Ninnilerin benim olsun
Uykularım senin olsun
Akan sular ömrün olsun
Ninni yavrum, kuzum ninni

28 Haziran 1988’de İzmit’te dünyaya geldim. 23 Nisan İlköğretim Okulu’nun ardından, Atılım Lisesi’nde öğrenimime devam ettim. Sınava girerek Anadolu Üniversitesi’ni kazandım. 2012 yılında mezun olduktan sonra yerel bir televizyonda çalışmaya başladım. Editörlük ve montaj operatörlüğü yaptığım iş yerimden 2014 yılında ayrıldım. Şuan Açıköğretim İnsan Kaynakları okuyor ve bir hukuk bürosunda çalışıyorum. Bir yandan da evden kendi mesleğim ile ilgili çalışmalar yürütüyor ve makale yazarlığı yapıyorum. Adres : Yahya Kaptan Mah. E/5 Kocaeli Telefon : 05542378896

Okumaya devam et
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Anne ve Bebek

Sağlığına dikkat et

Sevdiklerin ve kendin için Sağlığına dikkat etmelisin

Yayınlandı

on

Fotoğraf : Sağlık için

Özel Sağlık Bilgileri

“Kendin ve Sevdiklerin için Sağlığına dikkat et”

Sizlere özel sağlık bilgileri hakkında bir takım bilgiler aktaracağız

Okumaya devam et

Anne ve Bebek

BEBEK MASAJI NEDİR?

Yayınlandı

on

Bu yazıda çoğu zaman yaşama sebebimiz olan evlatlarımızın bebeklik döneminde uygulanması önem taşıyan bebek masajı konusunda kısa kısa bilgiler vermeye çalışacağız. İşte o bilgiler.
bebek-masaj-yontemleriNasıl yapılır?
Basit bir gaz sancısı ya da basit ağrılar bebeklerde bazen kabus haline gelebiliyor. Ağlama, huzursuzluk, uykusuzluk, iştahsızlıklarıyla bu tür sorunlarını belli eden bebeklere, uygulanacak küçük masaj teknikleri ile rahatlatmak mümkün.
Doğumundan 15 gün sonra başlanabilecek olan bebek masajında bebeğe, anne ve babaların nitelikli ve programlı bir masaj tekniği uygulamaları gerekiyor.
Mutlaka bir uzmana danışarak başlanması gereken bebek masajının sistemli bir şekilde yapılması büyük önem taşıyor.

Faydaları Nelerdir? Neden Yapılmalı?

Masajın anne ve bebek arasındaki dokunma duygusunu, duygusal bağı gelişirken, dokunma yoluyla bebeğin vücudunda bir takım hormonların salınımı da artıyor.
Bebeğin gelişiminde hızlandıran bir etkiye sahip olan masaj, düzenli yapıldığında bebeğin dolaşım sistemini canlandırıyor.
Solunum ve sindirimini etkin hale getirir.
Masajın bebekte görülen en önemli etkisi sakinleştirici özelliği.
Masaj bebeklerde ağrıları azaltıyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.
Masaj uygulaması bebeklerde ağırlık ve boy artışları üzerinde olumlu etki yaratıyor.
Masaj yapılan bebeklerin boyları diğer bebeklere göre daha hızlı uzuyor.
Yine masaj uygulanan bebekler diğerlerine göre daha fazla çevreyle ilgili olurlar, aktif ve canlı davranış sergilerler.
Masaj nasıl uygulanmalı?
Gelişi güze uygulanmaması gereken masajın mutlaka bir hekim önerisinde, bilgi destekli olması gerekiyor.
Özellikle hasta ve problemli bebeklerde masaj yaparken çok dikkatli olunması gerekirken, dikkat edilmesi gereken en önemli unsurların başında hijyen geliyor.

Kaynak: Prof. Dr. Rahmi Örs

Okumaya devam et

Anne ve Bebek

2 Yaş Çocuğunun Özellikleri

Yayınlandı

on

2 yaş çocuğunda negativizm dediğimiz dönemi yaşarız yani her şeyin tersini yapma eğilimi… Yapma dersiniz yapar, koşma dersiniz koşar. Çünkü beyni kelimenin ilk hecesini alır: Yap, Koş… Olumsuzluk yapma eğilimi olduğu için dili olumluya çevirmek çok önemli.  Koşma yerine yanımdan yürü, bağırma yerine küçük sesimiz nerde gibi… Bütün yaş dönemlerinde önemli ama 2 yaşta anne baba arasında tutarlılık daha bir önem kazanıyor. Evetse evet, hayırsa hayır… Çünkü çocuk bir anneye bir babaya bakıyor ve bilinçaltında “Bunlar daha aralarlında anlaşamıyorlar bana kural mı koyacaklar” diyor. Çocuğu dinlemeyi bilmek de gerekiyor. Ne kadar çok dinlerseniz karşı tarafın size anlatacak o kadar çok şeyi oluyor.

 

2 yaş kişiliğin geliştiği dönemdir. Anne babalar çocukların dirençleri ile ilgili şikayetlerde bulunduklarında “Ne güzel, bunlar kişiliğinin geliştiğinin göstergesi” diyorum. Çocuk bu nokta da diyor ki “SEN VARSIN AMA BEN DE VARIM VE BİR FİKRİM VAR” siz bu yaklaşımı çok fazla hayırlarla, kurallarla götürürseniz, biraz kişilik zedeleniyor. Ama çok fazla kuralsız götürürseniz o zamanda sınırsız, doyumsuz bir kişilik gelişebiliyor. Evet ve hayırları dengeye oturtmak gerek. Gün içinde nelere evet nelere hayır dediğinizi düşünün. 2 yaşta çok fazla “Hayır!” olmaması gerekiyor. Biraz daha esnek bir hava çizebilmek ve kendi yapabildiklerine olanak sağlamak çok önemli.

 

Sınırlar konusunda anne baba olarak önceden fikir birliği sağlamak gerek. Ailenin sorumluluğunda olan konularda ortak karar gerekir. Okul, yemek, uyku saatleri gibi… Bu konulardaki rutin çocuğu rahatlatır. Ne kadar hırçın davransa da “Hayır”ı gördüğünde aslında çok rahat ediyor. Ne kadar istemiyor gibi görünseler de bu kuralları rutinler dahilinde yaşamlarında oturtmaları lazım.  Çocuğa annenin ayrı babanın farklı davranması ise otorite açısından oldukça riskli

 

Okumaya devam et

Trend

Copyright © 2016 Bilgi Sağlık. Theme by KKtmr - webtasarimi.gen.tr