Bizi Takip Edin

Kadın Sağlığı

Polikistik Over Sendromu Nedir?

Yayınlandı

on

pkosPolikistik Over Sendromu Nedir?

Polikistik over sendromu (PKOS) üreme çağında olan kadınların yaklaşık ’unda görülebilen, hormonal bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkan bir hastalıktır. İlk olarak 1935 yılında tanımlanmıştır. Genelde 20-30 yaşlarında teşhis konur, fakat adolesan yaştaki kızlarda da görülebilmektedir. Şikayetler genelde adet görülmeye başlanması ile ortaya çıkar. Normalde adet döneminde bir ya da daha çok sayıda olgunlaşmış yumurta kadının yumurtalıklarından salınır. Bu duruma  ovulasyon denir. PKOS olan kadınlarda bu yumurtalar salınmaz ve yumurtalıkların içinde küçük kistlere dönüşür. Bu hastalarda yumurtalıklardan ve böbrek üstü bezlerinden salınan androjen hormonlarında fazlalık görülür. Androjen erkek hormonu olup normal gelişim gösteren kadınlarda az miktarda salınır. Fazla salgılanan androjen ciltte sivilce artışına, aşırı kilo alımına, vücut kıllanmasında artışa, saç dökülmesine, yumurtalıklarda kistlerin oluşumuna, adet düzensizliğine ya da hiç adet görememeye hatta kısırlığa bile sebep olabilmektedir. Bazı vakalarda psikolojik sorunlara da rastlanabilmektedir. PKOS ayrıca şeker hastalığı, tansiyon, yüksek kolesterol ve kalp hastalığına sebep olabilmektedir. Üstelik PKOS hastalarında rahim kanserine (endometrium) yakalanma riski diğerlerine göre yüksektir.

Bu rahatsızlığın nedeni tam olarak saptanamamış olsa da bir çok faktöre bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu rahatsızlıkta genetik faktörler ile geçen bazı özellikler önemlidir fakat çevresel faktörlerin de rolü olduğu tahminler arasındadır. Mesela şişmanlığa kalıtsal eğilimi olan kişilerde bu hastalığın bulgularının ortaya çıkması diğer kişilere göre daha kolay olmaktadır. Bu hastalıkta teşhis çok dikkatli konulmalıdır zira hastaların çoğunda ömür boyu takip ve tedavi gerekmektedir. Aynı zamanda bu kişilerin kız kardeşlerinde ve kız çocuklarında da hastalık riski yüksektir ve bu nedenle onların da takipleri gerekir.

PKOS’un teşhisi için dört ana bulgu vardır:

1. Ovulasyon (yumurtlama) ve adet görmede karşılaşılan düzensizlikler

2. Androjen hormonunun salımının fazlalığı (hiperandrojenizm)

3. Hiperandrojenizme bağlı olarak ortaya çıkan klinik bulgular

4. Polikistik overler

PKO sendromu olan hastaların yaklaşık %75’inde adet görme bozuklukları görülür. Bu kişilerin yaklaşık %20’si hemen hemen hiç adet görmez. Adet siklusunun 20. Ve 24.günleri arasında kanda progesteron hormonunun düzeyi saptanarak kadında ovulasyonun olup olmadığı teşhis edilebilir.

Bu rahatsızlıkta temel bozukluk androjen hormonun fazla salınımıdır. Androjen hormonlarındaki bu yüksek artış hastaların yaklaşık %80’inde görülür. Asıl artış testesteronda görülmektedir.  Fakat %40 PKOS olan kadında bu hormon salınımının normal düzeyde olabileceği unutulmamalıdır. Bu sebeple testesteron düzeyi teşhis için tek başına yeterli bulgu değildir.

PKO sendromu olan kadınların yaklaşık %60’ında vücutlarında aşırı kıllanma görülür (hirşutizm), -25’inde ise sivilcelerde artış saptanır.  Bu belirtilere saç dökülmesi eşlik edebilir ve aşırı androjen hormonunun salınımına bağlı olarak ortaya çıkarlar.

PKO sendromu hastalarının yaklaşık %75’inin yumurtalıklarında çok sayıda kistlere rastlanır (polykistik over). Saptamayı en iyi vajinal yolla yapılan US sağlar. Fakat yumurtalıklarda kist çok sayıda kadında görülebileceğinden bu rahatsızlıkta saptanan kistlerin özellikleri ayrıca tanımlanmıştır. Polikistik olarak adlandırılabilmesi için en az bir yumurtalığın hacminin 10 milimetre olması veya on ikiden daha çok sayıda, çapları 2-9 milimetre arasında olan kistlerin bulunması gerekmektedir. Fakat polikistik over sendromu teşhis edilen kadınlarda eğer androjen fazlalığı görülmüyorsa bunun PKOS dışında başka sebeplere bağlı olma ihtimali yüksektir.

PKO sendromu görülen kadınların küçük bir kesiminde ovulasyon ve hamile kalma problemleri görülmez. Dolayısıyla ovulasyon bozukluğu saptanmaması bu teşhisi ekarte ettirmez.

Sebebi tam olarak saptanamadığı için tedavide de sebepten çok şikayetleri azaltmaya yönelik yöntemler uygulanmaktadır. Zayıflamanın insülin direncini azalttığı, ovulasyonu artırarak hamile kalmayı kolaylaştırdığı ve androjen hormonlarının salgılanmasını azaltarak buna bağlı vücuttaki kıl artışı gibi yakınmalarda da bir miktarda düzelmeye yol açtığı düşünülmektedir.

Vücutta kıllanma ve sivilcelenmede görülen artışa karşı androjen düzeyini düşürecek etkiye sahip olan doğum kontrol hapları kullanılabilir. En çok kullanılan östrojen-progesteron içeren kombinasyon ilaçlarıdır. Bu ilaçlar kıllanma ve sivilcelenmeyi azaltırlar fakat insülin direncini artırırlar. Üstelik kanda pıhtılaşma riskini de yükselten bu hapları kullanmadan önce yan etkileri göz önünde tutulmalıdır..

Adı Soyadı : Vesile AYDIN Doğum Yılı : 1980 Medeni Hali : Bekar Uyruğu : T.C Adres : Kavakpınar Mah. Gülyalı Cad. No:12 Pendik/İST Telefon : 0506 867 8260 Mail : Vesile@Bilgisaglik.com Hobileri : Çocukları ile eğlenmek, TV izlemek, Sağlık ve Beslenme yazıları yazmak

Okumaya devam et
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Anne ve Bebek

Sağlığına dikkat et

Sevdiklerin ve kendin için Sağlığına dikkat etmelisin

Yayınlandı

on

Fotoğraf : Sağlık için

Özel Sağlık Bilgileri

“Kendin ve Sevdiklerin için Sağlığına dikkat et”

Sizlere özel sağlık bilgileri hakkında bir takım bilgiler aktaracağız

Okumaya devam et

Genel Sağlık

Mangoların sağlık açısından 5 faydası (3 sağlıklı tarifin yanı sıra)

tüm çeşitler sağlık için gerekli olan vitamin ve minerallerle doludur. İlk olarak, mango C vitamini ve zengin olan A vitamini sağlayan 76 ve yüzde 25 sırasıyla iki besinlerin günlük tavsiye alımının,.

Yayınlandı

on

Mangoların sağlık açısından 5 faydası envato

Mangolar , dünyadaki en popüler meyvelerden biridir. Tatlı ve keskin tadı, onları tatlılar, smoothie’ler ve salsalar için favori bir içerik haline getirirken, suyu yaz için ferahlatıcıdır. Daha tatlı meyvelerden biri olsalar da, mangoların tatlıdan daha ekşi ve sarıdan daha yeşil veya turuncu olabilen birkaç çeşidi vardır.

Ancak farklılıklarına rağmen, tüm çeşitler sağlık için gerekli olan vitamin ve minerallerle doludur. İlk olarak, mango C vitamini ve zengin olan A vitamini sağlayan 76 ve yüzde 25 sırasıyla iki besinlerin günlük tavsiye alımının,.

“Mangoların sağlık açısından 5 faydası”

Mangolar, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları sağlar :

1. Bağışıklığı artırmaya yardımcı olun

Mangolar, C ve A vitaminleri gibi bağışıklık sağlığında önemli rol oynayan besinler açısından zengindir. Her iki besin de, kansere yol açabilecek oksidatif hasara karşı koruyucu bir rol oynayan antioksidanlardır.

Ek olarak, A vitamini burnu, sinüsleri ve ağzı kaplayan cilt ve mukoza zarları için faydalıdır .

2. Gözlerinizi sağlıklı tutun

Mangolardaki zeaksantin , yaşa bağlı makula dejenerasyonu veya görme bozukluğu ve körlüğün önde gelen nedenlerinden biri olan AMD riskinin azalmasıyla bağlantılı bir antioksidandır. Araştırmalar, günde üç veya daha fazla meyve yemenin AMD riskini yavaşlatmaya ve azaltmaya yardımcı olabileceğini buldu.

3. Kalp sağlığının iyileştirilmesine yardımcı olun

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, mangodaki bir antioksidan olan mangiferinin kalp hücrelerinde iltihabı, oksidatif stresi ve programlanmış hücre ölümünü azaltabildiğini buldu. Ek araştırmalar ayrıca kan kolesterolünü, trigliseridi ve serbest yağ asidi seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu buldu . (İlgili: Süper Gıda: Mango, obezite ve tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olur .)

4. Sindirime yardımcı olun

Yapılan araştırmalara göre mango sindirime de iyi geliyor. Bir grup araştırmacı, kronik kabızlığı olan kişilere dört hafta boyunca mango verdi ve katılımcıların kabızlık semptomlarında önemli gelişmeler olduğunu buldu. Bunun nedeni, mangoların her ikisi de bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan lif ve amilaz açısından zengin olmasıdır . Özellikle amilaz, bağırsak bakteri bileşimini artıran ve daha iyi emilim için büyük gıda moleküllerini parçalamaya yardımcı olan bir sindirim enzimidir.

5. Cilt ve saç sağlığını iyileştirir


Mangolardaki C ve A vitaminleri sağlıklı cildi ve saçı destekler . C vitamini, kolajen üretiminde önemli bir rol oynar; kollajen, cilde ve saça yapı kazandıran ve cildin sarkması ve kırışmasıyla mücadele ettiği bilinen bir proteindir.

Öte yandan, A vitamini saç uzamasını ve sebum üretimini hızlandırarak saç derinizin nemlenmesini ve saçınızın sağlıklı kalmasını sağlar. Ayrıca cildi güneşin zararlı ışınlarından koruduğu bulunmuştur. (İlgili: Mango neden reddedilemez bir ‘süper meyve’ dir, daha sık yemelisiniz .)

Mango tarifleri

Mangolar kendi başına lezzetli olsa da, onu bir öğün veya atıştırmalıkla birleştirmenin çeşitli yolları vardır :

Taze mango salsa

Bu salsayı hazırlamak için 15 dakikaya ihtiyacınız olacak.

3 bardak porsiyon için malzemeler:
3 olgun doğranmış mango
1 adet jalapeno , tohumlu ve kıyılmış
1/2 doğranmış kap kırmızı soğan
1/4 doğranmış kap taze kişniş ,
1 doğranmış orta boy kırmızı dolmalık biber
1/4 su bardağı limon suyu, taze sıkılmış
bir tutam tuz
Talimatlar:
Bir kasede doğranmış mango, jalapeno, soğan, kişniş ve dolmalık biberi karıştırın.
Misket limonu suyunu ekleyin ve karıştırın.
Tuzlu sezon.
Karışımı en az 10 dakika bekletin
Ballı mangolu smoothie
Hazırlık süresi 10 dakikadır.

Malzemeler:

1 su bardağı doğranmış mango
1 su bardağı yağsız süt
1 su bardağı sade yoğurt
1 ve 1/2 bardak buz küpü
1 muz
1/8 su bardağı şekersiz hindistan cevizi
1 tatlı kaşığı vanilya
1 yemek kaşığı bal
Talimatlar:

Tüm malzemeleri bir karıştırıcıda birleştirin ve pürüzsüz olana kadar karıştırın.

Snapper, karides ve mango ceviche
Tuzlu yemeğin hazırlanması yaklaşık 40 dakika sürer.

Malzemeler:
1 doğranmış mango
2 doğranmış avokado
1/4 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu
1/3 su bardağı taze sıkılmış limon suyu
İnce yuvarlaklar halinde dilimlenmiş 1 orta arpacık
1 tatlı kaşığı ezilmiş pul biber
Boyuna ikiye dilimlenmiş 8 ons kaya karidesi
8 ons kırmızı balığı filetosu, derisiz, kemiksiz ve 1/2 parçalar halinde kesilmiş
1-14 ons hurma kalbi, süzülmüş ve çapraz kesilmiş
Bir kavanozdan 6 adet közlenmiş kırmızı biber, ince doğranmış
1 ve 1/2 bardak kıyılmış fesleğen ve kişniş
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tatmak için kaba deniz tuzu
Talimatlar:
Büyük bir kapta portakal suyu, limon suyu, arpacık soğanı ve pul biberi karıştırın.
Karides ve kırmızı balığı ekleyin ve tuz ekleyin. Birleştirmek için fırlatın.
Karışımı 20-25 dakikalık bir süre içinde sadece ara sıra fırlatarak bekletin.
Mango, avokado, hurma kalpleri, kırmızı biber, fesleğen-kişniş karışımı ve yağı ceviche’ye ekleyin.
Kaplamak için fırlatın.
Diyetinize daha fazla mango eklemeye başlayın. Sadece besleyici olmakla kalmaz, aynı zamanda lezzetli ve ferahlatıcıdır, bu da onları yaz için mükemmel bir meyve yapar.

Okumaya devam et

Genel Sağlık

Temiz beslenme: Vejetaryen kilo verme ipuçları

Vegetarianlar için kilo verme ipuclari konumuzu inceleyin

Yayınlandı

on

Kilo verme görsel

Dengeli bir diyet uygulamak, genel sağlığınızı ve refahınızı artırabilecek lezzetli ve besleyici yiyecekler yemenizi sağlar. Eğer ilgilenen ediyorsanız biraz kilo senin yeme alışkanlıklarını geliştirmek ve kaybedecek vejetaryen gidiyor , uzmanlar takım elbise sağlık durumunun ve yaşam tarzı olduğunu bulmak için vejetaryen diyetler farklı denemenizi öneririz.

Vejetaryen diyetinin temelleri

Bir takiben vejetaryen diyet kronik hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Doğal olarak kilo vermeyi de teşvik edebilir. Ancak abur cubur ve karbonhidrat yemeye alışkınsanız, yemeğinizi satın alırken ve hazırlarken sağlıklı seçimler yapmaya karar vermeniz gerekir.

Vejetaryen diyetler et, balık ve kümes hayvanlarını içermez. Bazı diyet yapanlar dini veya etik nedenlerle vejeteryan olmayı seçerken, diğerleri sağlık açısından pek çok faydasından yararlanmak için bu yeme modelini benimsiyor.

Farklı vejetaryen diyet türleri vardır :

Vejetaryen diyet

Vejetaryen diyet et, kümes hayvanları veya balığı içermez, ancak hangi hayvansal ürünleri yemeyi seçtiğinize bağlı olarak alt kategorileri vardır:

Lakto-ovo vejetaryenler hem yumurta hem de süt ürünleri tüketirler.
Lakto vejetaryenler süt ürünleri tüketir ancak yumurta yemiyorlar .
Ovo vejetaryenler yumurta tüketir ancak süt ürünleri yemiyorlar.
Vegan diyeti

Bir uygularken vegan beslenme , et, kümes hayvanları veya balık yemem. Ayrıca süt ürünleri, yumurta veya jelatin veya bal gibi diğer hayvansal ürünleri de yemiyorsunuz.

Kısmi vejetaryen

Kısmi bir vejeteryan et tüketmez, ancak bazı hayvansal gıdalar yer.

Pescataryenler balık yiyebilirler, ancak diğer et türlerini tüketmezler.
Pollo-vejetaryenler kümes hayvanları tüketirler, ancak başka tür et ve balıkları yemiyorlar.
flexitarian

Eğer bir izlerseniz semivegetarian veya flexitarian diyet , çoğunlukla bitkisel kökenli gıdalar yerim. Ancak bazen az miktarda et, kümes hayvanları, balık, süt ürünleri ve yumurta da yiyebilirsiniz.

Vejetaryen diyetler çok sayıda taze meyve ve sebze, baklagiller , kuruyemişler, tohumlar ve tam tahılları içerir. Bu lif açısından zengin besinler mikro besinler ve faydalı bitki bileşikleriyle doludur.

Et ve hayvansal ürünleri içeren bir diyetle karşılaştırıldığında vejetaryen diyet genellikle kalori, yağ ve protein açısından daha düşüktür.

Vejetaryen diyetler besin açısından daha zengin yiyecekler içerdiğinden, diyabet , yüksek tansiyon, belirli kanser türleri ve kalp hastalıklarının önlenmesine yardımcı olabilir . Araştırmalar ayrıca vejeteryan bir diyetin doğal olarak kilo kaybına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Vejetaryen diyette nasıl kilo verilir

Vejetaryen bir diyet sırasında sağlıklı bir kiloyu etkili bir şekilde korumak için aşağıdaki önerileri izleyin :

Bol miktarda bütün yiyecek tüketin. Bütün meyveler ve sebzeler gibi taze, işlenmemiş yiyecekler ilave şeker veya koruyucu maddeler gibi gereksiz bileşenler içermez.

Tabağınızın yarısı, brokoli, karnabahar, yeşil yapraklı sebzeler, mantarlar ve kabak gibi lif bakımından zengin ve nişastalı olmayan sebzeler içermelidir . Bu sebzeler daha uzun süre tok hissetmenize ve kalori alımınızı azaltmanıza yardımcı olacaktır.

Fasulye, süt ürünleri, yumurta, kuruyemiş, mercimek, organik soya yemekleri ve tohumlar gibi protein açısından zengin besinler tüketin . (İlgili: Vejetaryen diyetine daha fazla protein almak için ipuçları .)

Nişastalı sebzeler, meyveler, baklagiller ve tam tahıllar gibi inanılmaz derecede doyurucu olan karmaşık karbonhidratları seçin .

Yüksek kalorili yiyecek alımınızı sınırlayın. Kabuklu yemişler, tohumlar ve sağlıklı yağlar yerken, aşırı yemekten kaçınmak için atıştırmalıklarınızı düşük kalorili yiyeceklerle eşleştirin.

Yüksek oranda işlenmiş gıdalardan kaçının. Ayrıca çok fazla tuz, ilave şeker ve diğer zararlı katkı maddeleri ile dondurulmuş yemekler, et alternatifleri ve diğer aşırı işlenmiş gıdalar alımınızı sınırlandırmalısınız.

Kilo vermeyi teşvik eden vejetaryen dostu yiyecekler

Vejetaryen bir diyet sırasında kilo vermek için organik bütün yiyecekleri ve minimum düzeyde işlenmiş yiyecekleri yemelisiniz. Seçtiğiniz vejetaryen diyetin türüne bağlı olarak, ölçülü olarak süt ürünleri veya yumurta da yiyebilirsiniz.

Sağlıklı bir kiloyu korumak için aşağıdaki yiyecekleri diyetinize ekleyin:

  • Siyah fasulye, barbunya, mercimek ve barbunya gibi bakliyat ve baklagiller .
  • Meyveler elma, muz, böğürtlen, üzüm, kivi, mango ve portakal gibi.
  • Avokado, peynir, hindistan cevizi, fındık, fındık ezmesi, zeytinyağı ve tohumlar  gibi  sağlıklı yağlar .
  • Fasulye, yumurta, Yunan yoğurdu, baklagiller, süt, fındık, fındık ezmesi, organik soya ürünleri ve tohumlar gibi yağsız proteinler .
  • Dolmalık  biber, brokoli, havuç, karnabahar, kereviz, salatalık, patlıcan, mantar, domates ve kabak gibi nişastalı olmayan sebzeler .
  • Badem, Kaju Fıstığı , chia tohumu, fındık ezmesi, antep fıstığı, ayçekirdeği ve ceviz gibi fındık ve tohumlar .
  • Mısır, bezelye, patates ve kış kabağı gibi nişastalı sebzeler .
  • Meyve katkılı su, doğal aromalı seltzer ve sade kahve veya çay gibi su ve sağlıklı içecekler .
  •  Arpa, esmer pirinç, bulgur, farro, darı ve kinoa gibi tam tahıllar .

Vejetaryen diyet yaparken nelerden kaçınmalı

Vejetaryen bir diyet sırasında kilo vermek için, aşağıdaki yiyeceklerin alımını sınırlandırın:

  • Dondurucu yemekler, dondurulmuş tatlılar, imitasyon süt ürünleri, et ikameleri ve sebzeli burgerler gibi yüksek oranda işlenmiş vejetaryen yiyecekler .
  • Simit , kraker, beyaz ekmek ve beyaz makarna gibi rafine karbonhidratlar .
  • Şeker , kurabiye, hamur işleri, sofra şekeri, meyve suları, enerji içecekleri, gazlı içecekler ve tatlı çay gibi şekerli yiyecek ve içecekler .

Bazı ürünlerin vejeteryan dostu olarak pazarlanmasına rağmen hepsinin sağlıklı olmadığını unutmayın. Öğünlerinizi planlarken, yeterli protein kaynağı eklediğinizden emin olun.

Ayrıca porsiyon boyutlarınızı ve kalori açısından zengin yiyecekler, rafine karbonhidratlar ve yüksek işlenmiş yiyecekler ve atıştırmalıklar alımınızı da izlemelisiniz.

Doğal olarak kilo vermek için dengeli vejetaryen bir diyet uygulayın. Bütün bitki bazlı yiyecekleri yiyin ve rafine karbonhidrat ve yüksek oranda işlenmiş ürün alımınızı sınırlayın.

Vejetaryen beslenmenin yanı sıra, genel refahınızı sağlamak için yeterince uyumak, bol su içmek ve düzenli egzersiz yapmak gibi sağlıklı alışkanlıklar edinmelisiniz.

Okumaya devam et

Trend

Copyright © 2016 Bilgi Sağlık. Theme by KKtmr - webtasarimi.gen.tr