Bizi Takip Edin

Sağlık Bilgi Sistemleri

Sağlık Hizmetlerinde Simülasyon Teknolojileri

Yayınlandı

on

Sağlık Hizmetlerinde Simülasyon Teknolojileri

Röportaj: Cansu ACAR
Casemice Firması Kurucu Ortağı Sinem Akdağ YALÇINER ile Sağlık Hizmetlerinde Simülasyon Röportajı ‘Vaka simülasyon’u birinci aşamada vakanın, hekimlerin zihninde canlandırılmasını sağlarken, ikinci aşamada bu vakayla ilgili hedef kitlenin,  bu tip bir hastaya nasıl yaklaşacağını görmelerini sağlar’.

 Sinem hanım öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz ?

Casemice firmasının kurucu ortağıyım. 2013 yılından beri aktif olarak çalışıyorum . Ana konumuz vaka simülasyonları.  İlaç sektöründe uzun yıllar çalışmış 2 kişi olarak burayı kurma amacımız bir projeyle başlamaktı bu proje: DOCMAZE vaka simülasyonu. Yaklaşık 7 yıl içerisinde 5 ayrı kategoride birçok vaka simülasyonu geliştirmiş olduk. Bunu yaparken özellikle  Sakarya Teknokentte bir ofisimiz, orada yazılımcı arkadaşlarımız var. Bütün gelişimimizi yeni teknolojileri orada deneyimliyor, sonrasında onları kullanıcılarla buluşturmak için Levent ofiste operasyon ve pazarlama departmanıyla aktif olarak çalışıyoruz. Genç bir kadromuz var onun için her sene 2-3 tane yeni ürün ile piyasaya çıkabiliyoruz.

Sağlık alanındaki simülasyon teknolojilerinden bahsedebilir misiniz?

Simülasyon: Bir şeyin gerçeğini yaşamadan önce, onu sanal ortamda deneyimliyor olmak. Bizim yaptığımız da vakanın, aktarılacak kişi tarafından birebir, sanki karşısına o vaka gelmiş gibi deneyimliyor olması böylelikle kazanımının yüksek seviyelere ulaşıyor olması.

Hasta önce modellenir bu birçok farklı kategoride hasta olabilir. Nadir hastalıklar düşünün, hekimlerin nadiren gördükleri ve çoğu kez farklı endikasyonlarla karşılaştıkları hastalıklar oluyor. Hekim normalde 1 milyonda 1 ihtimalle karşılaşacağı bir şeyde anemnezden tedaviye kadar ki süreçte karşılaşmış oluyor, bu da birçok açıdan avantaj sağlamış oluyor.

 

Firmanızın üretmiş olduğu Casemobil uygulamasından bahseder misiniz?

Casemobil’i , biz yola çıkarken yurtdışı için planlamıştık. Çünkü Türkiye’de İpod’lar üzerinden de yapabildiğimiz aktiviteler vardı ama yurtdışı için bu tamamen link atmosferinde gerçekleşmesi gerekiyordu. Bizim fiziksel olarak bulunamayacağımız bir atmosferdi. Şuan Türkiye’de de en yüksek oranda Casemobil uygulaması kullanılıyor diyebilirim.  Çünkü cep telefonlarınızdan bile rahatlıkla ulaşabildiniz bir platform. Burada hekimlerimiz ne yapıyor: Diyelim ki bir vaka var paylaşılmak istenilen bir vaka, herhangi bir hocamızın vakası olabilir onu diğer meslektaşları ile paylaşmak ve bunun üzerine yorum yapmak istiyor olabilir. Ya da farklı bir ülkeden gelen bir vaka olabilir öyle hayal edin. Bu vakayı biz simülasyon içerisine yediriyoruz, bu vakayı anlatacak olan hocamız henüz hiçbir şey söylemeden siz toplantıya katılan bir hekim olarak bu vakayı baştan itibaren çözümlemeye başlıyor, ona sorular soruyor, o size cevap veriyor; sonrasında fizik muayene yapıyor tahlil istiyor tahlil sonuçlarını görüyorsunuz. Sanki hekimimiz herhangi bir hastayı tedaviye götürürkenki basamaklar da ne yapıyorsa bunların hepsini yaşıyor.

Sonrasında eğer öyle bir hastayla karşılaşsa kendisi ne yapaydı nasıl bir yaklaşımda bulunurdu onu sisteme girmiş oluyor. Şimdi bu süreçten sonra artık bu vakayı hazırlayan, onunla ilgili konuşulmasını isteyen hekimimiz bununla ilgili bu vakayı çözen kişilerin yaklaşımını da görmüş oluyor. Bunun üzerine kendi yaklaşımını aktarabilir, birlikte bu vaka üzerine tekrar görüşülebilir. Temelde vaka simülasyon’u birinci aşamada vakanın çok net olarak hekimlerin zihninde canlandırılmasını sağlarken ikinci planda bu vakayla ilgili eğitim verecek bir kişi varsa ya da tecrübesini aktarmak isteyen kişi varsa, onun hedef kitlenin bu tip bir hastaya nasıl yaklaşacağını görmesini sağlar. Sonunda da çok güzel interaktif, herkesin kazanımının olacağı bir toplantı gerçekleşmiş olur. Bir platform üzerinden hekimin canlı ya da offline olarak videosunun yayınlanmasıyla eğitim tamamen kendisini tamamlamış olur. Şöyle güzel bir yanı var: Bu uygulama birçok ülkede yapılıyor. Şuan yurtdışından, yurtiçinden ve hekimlerimizden çok övgü alıyoruz. Çünkü bunun alternatifi powerpointte bir vakayı sunuyor olmak. Günümüzde o kadar çok uyaranımız var ki , orada bir saatlik vaka paylaşımında tüm odağımızı ona verebilmemiz, bu vakayı her detayıyla tam anlamıyla algılayabilmemiz çok zor. Bu da bu işi çok daha interaktif ve daha etkili hale getirmiş oluyor.

 Sağlıkta simülasyon uygulamalarının faydaları ve tedaviye katkıları nelerdir? Maliyet açısından nasıl değerlendirirsiniz?

Şuanda en çok işe yaradığı nokta, hastalıkların teşhisi anlamında çok faydalı olduğu. Sonra protokoller değişiyor ve yeni protokollerin uygulamaya geçirilmesi aşamasında ciddi sıkıntılar olabiliyor. Çünkü o hastayı modellemek çok kritik. Burada hastanın modellenebilir ve hekimin zihninde çok net canlandırılıyor olması, büyük önem taşıyor. Şöyle söyleyebiliriz ki, teşhisin erken olması birçok hastalık için ekonomik olarak da fayda sağlıyor. Çünkü iş kaybını önleyebilecek değerlerden bir tanesini katmış olabiliyor. Ya da erken müdahale ile sağlığına ciddi anlamda kavuşmuş olabiliyor. Bunun dışında tedavide daha doğru tedavilere yönlendirme açısından büyük faydası var. Şöyle istatistikler var:  Avrupa’da medikal error olarak geçiyor. Bu teşhis ve tedavi ile ilgili yapılan hata oranı %22. Şimdi %22 ciddi bir oran. Bu ciddi anlamda üstlerinde çalışarak çözüm bulmaya çalıştıkları bir alan. Bizimki de tam olarak buna dokunuyor. Bizim de yapay zeka destekli bir çok uygulamamız var, ama yapay zekanın bu işi tamamen ele alması, doğru teşhis ve hiçbir kayıp olmaması adına, datanın yönlendirmesi gerekiyor hekim’i. O noktaya gelene kadar hekimlerimizin donanımlı olması ve onların bilgi aktarımının daha etkin aktarılıyor olması gerekiyor. O anlamda simülasyonun çok büyük faydası var.

Dünyada sağlıkta simülasyon uygulamaları hakkında neler söylersiniz ?

Sağlıkta simülasyon özellikle bizim alanımız kapsamında uygulanıyor. Biz bu işe başlarken tabi ki esinlendiğimiz bir şeyler oldu. Mesela birçok üniversitede Simülasyon uygulanıyor. Yapılan simülasyondaki hedef daha zor vaka hazırlanmasına yönelik, mezun olmuş kişilerin birbirini güncellemesine yönelik değil; daha çok okulda temel eğitimi alan öğrencilere yönelik simülasyonlar. Tabi böyle olunca bu vakaların hazırlanması geribildirim verilmesi çok daha zor oluyor. Bizimkinin en büyük avantajı çok pratik olup, herkesin kendi vakasına rahat hazırlanarak paylaşabileceği bir noktada olması.  Yurtdışında birçok çalışmada simülasyonun normal öğretime göre çok daha iyi eğitim verdiği, çok daha etkin olduğunu biliyoruz. Bir çok üniversite buna geçmiş durumda bizim de hedefimiz umut ettiğimiz şey Türkiye’deki üniversitelerin de daha yaygın kullanması.

Bu ürüne ait teknoloji ile ilgili gelecek yıllara dair öngörüleriniz ve firmanızın hedefleri nelerdir?

Biz yeni teknolojileri çok yakından takip eden bir firmayız. Özellikle Sakarya Teknokentte ki  ekibimiz bizim var olan ürünlerimizi geliştirme ve yeni teknolojileri işimize nasıl katabiliriz odaklı. Şu anda yapay zeka destekli simülasyonlarımız çok etkin kullanılıyor. Hedefimiz, hekim karşısında akıllı bir hasta var ve onunla konuşuyormuş hissi yaratıyor olmak. Şimdi bir çok teknoloji olan Virtual Reality (VR) , Augmented Reality (AR) bizim de vaka simülasyonu için kullandığımız VR teknolojisi var. Şimdi burada bir teknolojinin yaygınlaşması için onun mutlaka ucuz ve herkes tarafından erişilebilir noktada olması lazım. Yapay zeka web üzerinden çok rahat ilerleyebilen bir teknoloji. VR dediğimiz zaman bu tamamen yaygınlaşma ile ilgili ve bunun içerisinde üretilen içeriğin rahat üretilebiliyor olması ile ilgili. Facebook’ta belirli bir takım geliştirmeler var yapılan. Buna uyum sağlamak için bu teknolojiyi de takip ediyoruz. Ama bize nerede gelecek görüyorsunuz dersiniz daha çok dev platformlarda diyebiliriz. Hekimlerin kendi vakalarını, kendi gruplarını oluşturup paylaşabilecekleri ve oradan bir takım kazanım elde edecekleri bir yandan hastanın faydalanacağını umuyoruz .

Simülasyon dediğim şey gerçekten çok önemli ve biz işin içine girdikçe daha da iyi anlıyoruz. Eğitimin vazgeçilmez bir parçası. Mimar Sinan‘da ders veriyorum, tüketici davranışları bakış açısı sadece bir ürünü yapmak ve satmak değil, asıl hedef ürünün fayda sağlıyor olmasıdır. Özellikle pandemi döneminde biz vaka simülasyonlarının, kişilerin daha işin içine girmesi ve daha net eğitimin gerçekleşmesi anlamında çok faydalı olduğunu gördük. Bizim hedefimiz ileride sadece Türkiye değil; dünyada da her tıp öğrencisinin mezun olduğunda, mutlaka bir Casemice vaka simülasyonu tecrübesini elde etmiş olması ve bunu daha ileriye taşıyor olmamız.

Casemice
Büyükdere Cad. Çayır çimen sok. Emlak kredi blokları a2 Kat 6 No 25
Beşiktaş/İSTANBUL

 

 

 

Dr. Erkan SARIŞIN 27.11.1983 yılında istanbul kartal'da dünyaya geldi ve ilk ve orta okulu Kartal'da tamamladı lise öğrenimini Kartal lisesinde tamamladıktan sonra 2001 yılında Cerrahpaşa tıp fakultesini kazanarak üniversite hayatına başladı üniversiteyi iyi bir derece ile 2005 yılında mevzun oldu yüksek lisansını akdeniz üniversitesinde tamamladıktan sonra istanbul kartalda bir tıp merkezin doktorluk görevine başladı 2008 yılında başladığı tıp merkezini 2012 yılında satın alarak kartala daha iyi hizmet vermek için yoluna devam etmektedir.

Okumaya devam et
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık Bilgi Sistemleri

e-Nabız nedir? | e Devlet giriş ile e-Nabız’a nasıl üye olunur?

Yayınlandı

on

e-Nabız nedir? | e Devlet giriş ile e-Nabız’a nasıl üye olunur?

Sağlık Bakanlığı tarafından daha önce hizmete alınan ve yaklaşık 8 milyon kullanıcıya erişen e Nabız: Kişisel Sağlık Sistemi uygulamasına artık e-Devlet kapısı üzerinden de giriş yapılabilecek. Yurttaşlar, e Nabız giriş ekranının e Devlet hizmetine taşınmasının ardından yoğun bir şekilde araştırmalarını yapıyor. Kişisel sağlığa yönelik birçok hizmeti barındıran e-Nabız’a, artık e-Devlet şifresi giriş sağlanabiliyor. İşte E nabız hakkında bilinmesi gerekenler…

e-Nabız nedir? | e Devlet giriş ile e-Nabız'a nasıl üye olunur?

e Devlet üzerindeki yeniliklere bir yenisi daha eklendi ve e Nabız sistemi artık e Devlet üzerinden kullanılabilir hale getirildi. Sağlık Bakanlığı’nın bir hizmeti olan e-Nabız, artık e-Devlet üzerinden görüntülenebiliyor. e Nabız ile beraber sağlık geçmişi görüntülenebiliyor, alınan ilaçlar, röntgen vb. bütün sağlık hizmetlerine erişim sağlanıyor. İşte e Nabız hakkında merak edilenler…

E NABIZ NEDİR?

e-Nabız sağlık kuruluşlarından toplanan sağlık verilerine vatandaşların ve sağlık profesyonellerinin internet ve mobil cihazlar üzerinden erişebilecekleri bir uygulamadır. Muayene, tetkik ve tedavilerinizin nerede yapıldığına bakılmaksızın, tüm sağlık bilgilerinizi yönetebildiğiniz, tıbbi özgeçmişinize tek bir yerden ulaşabildiğiniz bir kişisel sağlık kaydı sistemidir. Bizzat sizin verdiğiniz, süresi ve sınırı belirlenmiş yetki çerçevesinde sağlık kayıtlarınızın hekimlerce değerlendirilebildiği, böylelikle teşhis ve tedavi sürecinin kalitesini ve hızını artıran, sizinle hekiminiz arasında güçlü bir iletişim ağının kurulmasını sağlayan, internet üzerinden güvenli bir şekilde erişebildiğiniz dünyanın en geniş ve en kapsamlı sağlık bilişim alt yapısıdır.

E-NABIZ’A NASIL GİRİŞ YAPILIR?

Sisteme girişte kimlik doğrulama iki şekilde mümkün olmaktadır.

1. E-Devlet kapısı üzerinden E-Devlet şifresi, E-İmza veya Mobil İmzanızı kullanarak T.C. numaranız ile sisteme giriş yapabilirsiniz. E-Devlet girişine tıkladığınızda E-Devlet girişine yönlendirileceksiniz.

E-Devlet şifreniz yoksa Sağlık Bakanlığına kayıtlı Aile Hekiminize cep telefonu numaranızın kaydını yaptırarak, telefonunuza gelecek kısa mesaj ile size iletilen tek kullanımlık erişim kodunu kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

Giriş yaptığınızda profil bilgilerinizi oluşturmak için yönlendirildiğiniz ilk ekranda Kullanım Şartları bulunmaktadır. Profilinizi oluşturmaya başlamak için “e-Nabız Sistemi kullanım koşullarını okudum” yazısının yanında bulunan kutucuğu işaretlemeniz gerekmektedir.

E NABIZ GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

E-NABIZ MOBİL UYGULAMASINI NASIL KULLANILIR?

Daha önce e-Nabız kullanıcı hesabı oluşturmamış iseniz öncelikle e- Devlet kapısından (www.turkiye.gov.tr) kullanıcı hesabı oluşturmalısınız. Bu hesabı oluştururken kendinize özel bir e-Nabız şifresi tanımlamalı, e-Nabız Mobil Uygulamasına bu şifreniz ile giriş yapmalısınız.

E NABIZ SAĞLIK GEÇMİŞİM

e-Nabız sisteminde sağlık verileriniz varsa bu sayfa e-Nabız sistemine girdiğinizde gördüğünüz ilk ekrandır. Size ait gerçekleşmiş olan son iki muayeneyi bu ekranda görebilirsiniz.

Yine aynı sayfadan son muayenelerinizi hizmet kalitesi açısından değerlendirilebilir ve muayene ile ilgili yorum yapabilir, hastaneler hakkında yaptığınız yorumları silebilirsiniz. Bu sayfada bulunan Takvim alanında eğer varsa MHRS üzerinden almış olduğunuz hastane randevularınızı ve geçmiş randevu bilgilerinizi görebilirsiniz. Bildirimler bölümünde hesabınızla ilgili yapılan son aktiviteleri, son erişim ve hastane ziyaretleri gibi bilgileri inceleyebilirsiniz.

SAĞLIK PROFİLİM

e-Nabız sisteminde sağlık verileriniz yoksa sisteme ilk girdiğinizde gördüğünüz ekrandır.

Sağlık verileriniz varsa “Sağlık Geçmişim” alanının aşağısında bu bölümü görebilirsiniz.

Daha önceden eklemiş olduğunuz tansiyon, şeker, nabız ve ağırlık bilgilerinizi veya mobil cihazlardan aktarılan verilerinizi sayısal veya grafiksel olarak bu ekranda görebilirsiniz.

E-NABIZ BİLGİLERİ DÜZENLEME

e-Nabız’a giriş yapıp, Anasayfada “Profil Düzenle” butonuna tıklayarak profil bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz. Buradan fotoğraf yükleme/güncelleme, şifre güncelleme işlemlerini yapabilir, yaşadığı ülke, yaşadığı şehir, boy, kan grubu, e-posta ve cep telefonu bilgilerinizi değiştirebilirsiniz. Birden fazla e-posta ve cep telefonu bilgisi ekleyebilirsiniz.

Menüden ulaşabileceğiniz “Paylaşım Seçenekleri” nde “Hiçbir hekim verilerimi görmesin (SMS kodu veya şifrematik ile onay zorunlu)”, “Aile hekimim verilerimi görsün”, “Muayene olduğum hekim verilerimi görsün “, “Muayene olduğum hastanedeki tüm hekimler verilerimi görsün”, “Sağlık Bakanlığındaki tüm hekimler verilerimi görsün” paylaş seçeneklerinden istediklerinizi seçebilirsiniz.

E-NABIZ ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

e-Nabız’ a giriş yaptığınızda, Anasayfada sol tarafta profil fotoğrafının altında yer alan “Düzenle” butonuna tıkladığınızda ekran açılacaktır. Bu menüden hem şifre değişikliği yapabilir hem de tüm profil bilgilerinizi değiştirebilirsiniz.

Kaynak

Sabah Gazetesi  Tarihi: 8.8.2018  15:18

Okumaya devam et

Sağlık Bilgi Sistemleri

Yapay zeka temelli beslenme uygulaması e-Nabız’a girecek

Yayınlandı

on

Yapay zeka temelli beslenme uygulaması e-Nabız’a girecek

Tüm sağlık bilgilerini tek bir platformda toplayan ve 12 milyon kullanıcıya ulaşan e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi’nde vatandaşların hayatını kolaylaştıracak uygulamalar devreye giriyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vatandaşların tüm sağlık bilgilerini tek bir
platformda toplayan, zaman ve mekandan bağımsız olarak kullanıcıların erişimine
ve kontrolüne olanak sunan e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi’nde, toplumu sağlıklı
beslenmeye teşvik etmeye yönelik yapay zeka temelli beslenme uygulamasının
devreye gireceğini söyledi.

Bakan Koca, e-Nabız Kişisel Sağlık
Sistemi’ni ve sistemde uygulamaya girecek yenilikleri anlattı.

Koca, vatandaşların tüm sağlık
kayıtlarını her zaman yanlarında taşıyabildikleri, istedikleri zaman sağlık
geçmişlerine erişebildikleri ve yetkileri doğrultusunda da hekimleriyle
paylaşabildikleri e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi’nin 12 milyon kullanıcı
sayısına ulaştığını söyledi.

Kişisel Sağlık Sistemi e-Nabız ile tüm
vatandaşların laboratuvar tahlilleri, radyoloji görüntüleri, kullandığı reçete
ve ilaç bilgileri, acil durum bilgileri, verilmiş her türlü rapor ile
muayenelerine ait her tür detay bilgiyi içeren sağlık kayıtlarına cep
telefonlarından, tabletlerinden ve bilgisayarlarından 7 gün 24 saat
erişilebildiğini anlatan Bakan Koca, sistemde kalp krizi ve vücut kitle endeksi
hesaplamalarının yanı sıra aile hekimi değişikliği de yapılabildiğini söyledi.

e-Devlet şifresiyle giriş yapılabilen
sistemde, kişinin belirlediği kurallar çerçevesinde sağlık verilerinin tümünü
ya da bir kısmını, istediği süre kadar istediği hekimle ya da yakınlarıyla
paylaşabildiğini ifade eden Koca, “Bununla birlikte giyilebilir teknolojileri
ya da GSM operatörlerinin mobil uygulamalarını kullanarak adım, nabız, kalori,
tansiyon, şeker, bisiklet mesafesi, uyku incelemesi ve benzeri sağlık
verilerini sisteme kaydedebiliyor, harita üzerinden en yakın hastaneleri ve
eczaneleri görebiliyor, ebeveynler çocuklarının sağlık verilerine e-Nabız’dan
ulaşabiliyor.” dedi.

3 MİLYONA ORGAN
BAĞIŞI 

Sağlık Bakanı Koca, dört yıl önce hayata
geçirilen e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi’nde, 12 milyon 362 bin 65 kişinin
profil oluşturduğunu belirterek, “e-Nabız üzerinden 202 bin 215 kişi organ
bağışı bildirimi yaptı. Bu bildirimlerde 3 milyon 134 bin 544 organ bağışlandı.
Ayrıca sistem üzerinden 53 bin 311 kan bağış işlemi gerçekleşti.” bilgisini
verdi.

e-Nabız’ın, vatandaşların günlük,
saatlik, hatta anlık olarak temel sağlık göstergelerini bizzat kendilerinin
kaydedebildiği ve gerektiğinde doktoruna gösterebildiği bir özelliği içinde
barındırdığına işaret eden Koca, kullanıcıların tansiyon, nabız, şeker, boy,
kilo, alerjik durum, ilaçlarının yan etkileri gibi bilgileri isterlerse
kendilerinin kaydedebildiklerini, isterlerse kablosuz erişim özellikleri olan
tansiyon, nabız, şeker ölçüm cihazları ve akıllı bileklikler aracılığıyla da
tek tuşla bu bilgilerini kendi elektronik dosyalarına aktarabildiklerini
söyledi.

Bakan Koca, e-Nabız ile Türkiye’nin
herhangi bir yerinde alınan sağlık hizmetine ait tüm detaylarına kendi
kullanıcı hesabından erişebilen kullanıcıların, bir başka sağlık kuruluşuna
gittiğinde kendisinden istenen ve yakın zamanda yaptırılmış olan tetkiklerini
doktora göstererek tekrarlayan tetkiklerin de önüne geçtiklerini vurguladı.

SAĞLIKLI BESLENME
TEŞVİK EDİLECEK

Sisteme üye olmak için ilk olarak
kullanıcı hesabı oluşturmak gerektiğini anlatan Koca, e-Devlet kapısı olarak
adlandırılan “www.turkiye.gov.tr” adresindeki Sağlık Bakanlığı e-Devlet
hizmetleri arasında bulunan “e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi” üzerinden
kullanıcı hesabı oluşturduktan sonra isteyen herkesin “www.enabiz.gov.tr” adresinden
de akıllı cihazlarına indirecekleri uygulamalardan kişisel kayıtlarına
erişebileceğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Koca, e-Nabız’a yeni
özellikler eklenmeye de devam edildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

“Kullanıcılara ait tahlil sonuçları
çıktığında, randevu saatleri yaklaştığında, sağlığı ile ilgili öneri verilmesi
gerektiğinde cep telefonlarına anlık bildirimler gönderilecek. Ağız ve diş
sağlığı ile ilgili bilgilendirme ve uyarıların yanında obezite hastaları başta
olmak üzere toplumu sağlıklı beslenmeye teşvik etmeye yönelik yapay zeka
temelli beslenme uygulaması da e-Nabız’a gelecek yenilikler arasında yer
alacak.”

Okumaya devam et

Sağlık Bilgi Sistemleri

Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler (SİNA)

Yayınlandı

on

Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler (SİNA)

Sağlık Bakanlığınca,
sağlık istatistiklerinin detaylarıyla raporlanmasına ve tüm sağlık hizmet
sunucularına ait dijital kayıtların canlı izlenmesine olanak sağlayan
“Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler” (SİNA) sistemi uygulamaya
girdi

Kurum kaynaklarının daha etkin yönetilmesi, merkez ve taşra teşkilatı kullanıcılarının etkin ve hızlı karar alma yetisinin arttırılması amacıyla özel bir sistem oluşturuldu.

Vatandaşların kendi
sağlık verilerini görmek için kullandıkları “e-nabız” benzeri bir
sistem, sağlık yöneticileri ve hekimler için de etkinleştirildi.

Türk mühendislerce
TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen yerli ve milli sistem sayesinde, hekim kendi
performansını, hastalarının genel profilini, yazdığı ilaç, istediği tahlil ve
yaptığı müdahaleleri Türkiye, il, kurum ortalamaları ve dünya sağlık
standartlarıyla karşılaştırmalı görebiliyor. 

Ayrıca, başhekimler ve
Türkiye genelindeki tüm sağlık yöneticileri yüksek veri teknolojisiyle,
istatistikleri nedensel analitik çerçevesinde izleyebiliyor.

Sistemde veriler,
istatistiksel formüllerle değil canlı ve renkli grafiklerle yer alacak. Harita
üzerinde problemli bölgeler sorun oluştuğu anda belirginleşerek hızlı
müdahaleye olanak sağlanacak. Performans kartlarıyla geçmişe göre ilerleyen ve
gerileyen alanlar gözlemlenebilecek.

İlk adımı geçen yıl
hastane acil servislerindeki yoğunluğun canlı takip edilmesiyle atılan sistem
geliştirilerek, sağlık alanında elde edilen kazanımlara bir yenisi daha
eklenmiş oldu. 

Okumaya devam et

Trend

Copyright © 2016 Bilgi Sağlık. Theme by KKtmr - webtasarimi.gen.tr