Bizi Takip Edin

Sağlık Bilgi Sistemleri

Dijital Patoloji’de Yapay Zeka ve Karar Destek Sistemleri

Yayınlandı

on

Dijital Patoloji’de Yapay Zeka ve Karar Destek Sistemleri

Röportaj: Beyza BAĞRIYANIK

Virasoft kurusucu Samet AYALTI  “Aslında milyarlarca detay arasında zoom in yaparak, tek bir hücreyi bile görebileceğimiz dijital objelere dönüştürerek, dijital patolojinin dünyasını başlatmış oluyoruz.

Ben Samet Ayaltı. 2016 İstanbul Teknik Üniversitesi bilgisayar mühendisliği mezunuyum. Çok başarılı bir öğrencilik hayatı geçirmedim o yüzden akademik tarafım hiçbir zaman oluşmadı. Hızlı bir şekilde girişimcilik hayatına başladım. Çocukluk arkadaşım Gökhan Hatipoğlu ile birlikte 2015 yılının sonunda Virasoft Şirketini kurduk. Şirketi devlet desteğiyle, teknogirişim sermaye desteği kazanarak kurduk. Şu anda 18 tane birbirinden kaliteli mühendis çalışıyor. Ekip arkadaşlarımızla beraber ağırlıklı olarak dijital patoloji konusunda çalışmalar yürütüyoruz. Temel konumuz ‘kanserde yapay zeka’ çalışmaları. Dijital patoloji alanında dört temel noktaya odaklanıyoruz. Bunlardan bir tanesi laboratuvarların dijitalleştirilmesi, ikincisi dijitalleştirilmiş veri üzerinden hekimlerle konsültasyon yapılacak platformların kurulması, Üçüncüsü bizim ana konumuz olan; Yapay Zeka çalışmaları, Patolojide karar destek sistemleri ve son olarak ta Patoloji ve Histoloji derslerinin dijitalleştirilmesi üzerine çalışmalarımız var.

Dijital Patoloji nedir? Çalışma şekli nasıldır? Bunlardan bahsedebilir misiniz?

Öncelikle patolojiyi idrak etmek gerekiyor. Ben bir bilgisayar mühendisi olarak patoloji ile ilgili çok detaylı bilgi veremem ama herkesin anlayabileceği dilden şöyle bahsedebilirim: Patoloji ağırlıklı olarak kanser hastalarının teşhisinin konulduğu laboratuvarlardır. Bir çok hastalıkla ilgilenen, fakat temelde ‘kanser’ hastaları ile ilgilenen bir laboratuvardır. Klinik tarafı herhangi bir hasta, bir şüpheli başvurup geldiğinde, klinik kısmı bu hastada kanser şüphesi hissettiği an, ondan bir biyopsi talep eder. Bu biyopsi ince bir iğneyle girilerek ilgili bölgeden de alınabilir veya ameliyatla şüphelenilen dokudan bir kesik şeklinde de alınabilir. Bu materyale biyopsi denir. Bu biyopsi materyali patoloji laboratuvarlarına gönderilir, gönderildikten sonra belli başlı prosesleri var. Belli başlı kimyasal dondurucular, boyalar vs işlemlerden sonra, hepimizin ilkokuldan bildiğimiz aslında cam preparat şeklinde objelerin kesilerek üzerine bırakılıyor bu materyaller. Cam preparatlar hazırlandıktan sonra da patoloji laboratuvarında ki ilgili hekimlere teslim ediliyor . Bunlara da patolog diyoruz biz.

Patologlar bunlara mikroskobu takarak çok yüksek büyütmelerle buradaki dokuyu inceleyerek bir rapor yazıyor. Baş parmağımız kadar bir alanda bile 1,5 milyondan  fazla bir hücre olabiliyor. Hekim buradaki her bir hücreye ayrı ayrı detaylı bakabiliyor. Dijital patoloji burada nerde sürece dahil ediliyor ? Bu hekime verilen cam preparat mikroskoba değil de bir tarayıcı cihazına sokuluyor, bu tarayıcı cihazına sokulduktan sonra aslında hepimizin hayatında olan bir dijital resim haline dönüşüyor bu dokular. Örnek olarak hayatımızda kullandığımız Google Maps ve Yandex kullanıyoruz burada uygulamalara dikkat edersek dünyanın en uzak görüntüsünden, en dipteki detaya kadar indiğinizde küçük dükkanların isimlerini bile okuyabilirsiniz. Aslında milyarlarca detay arasında zoom in yaparak çok önemli bir detayı fark etme imkanı sunuyor. Bu resimlerde aynı mantıkla oluşturulup, tek bir hücreyi bile görebileceğimiz objelere dönüştürüyor bu tarayıcılar sayesinde. İşte o zaman dijital Patolojinin dünyası başlıyor, bu veri dijitalleştikten sonra bizler bu dijital veriler üzerinden ilgili uygulamaları geliştiriyoruz.

Virasoft Dijital Patoloji Karar Destek ve Yapay Zeka hakkında neler söylersiniz?

Bu veri dijitalleştirildikten sonra biz bu veriyi artık bilgisayar platformu üzerinden istediğimiz algoritmaya üretebilmek için kullanabiliyoruz. Burada da aslında karar destek sistemleri adına konuşmak gerekirse teknik olarak ikiye ayrılıyorlar. Birincisi, geleneksel görüntü işleme metotları ile birlikte hekimi hızlandıracak algoritmalar üretmek, ikincisi de hekimlerin asıl rapor yazdıkları süreçler. İlgili dokuya bakıp bir kişinin ne derece kanser olduğunu belirlediği deseni tespit edebilen yapay zeka geliştirmek. Bizim bu iki alanda da çalışmalarımız mevcut. Üç yıldır ürettiğimiz 15’in üzerinde algoritmalar var ve bunlar da aktif olarak kullanılıyor şu anda. Biz temelde, hekimin çok zamanını alan ve hekime karar verirken bazı zorluklar çıkaran sonuçları, bilgisayarda hesaplayıp karşısına çıkarmaya çalışıyoruz. Özellikle Acıbadem ile özel bir projemiz var. Acıbadem içinde dijital patoloji ile birlikte ülkemizde en çok gözüken dört kanserle ilgili bir çalışmamız mevcut. Meme kanseri, prostat, akciğer ve karaciğer kanserleri üzerine yapay zeka çalışmaları yürütüyoruz.

Dijital Patolojinin tedaviye etkisi, sağlık kurumlarına ve hastalara mali etkisi ne şekildedir?

Aslında iki şekilde yaklaşabiliriz buna. Birincisi kanser hastalığının, tedavi süreçlerinin en pahalı hastalığı olarak tanımlayabiliriz. Ülkemizde bu, devlet desteğiyle gerçekleştiriliyor ama gün sonunda bu hastalıkta yapılacak herhangi bir hata, herhangi bir hatalı rapor tek bir hastada bile milyonlarca liranın çöpe gitmesi anlamına gelebilir. İnsan hayatında etkisi ise, bireyin yanlış bir raporla yola çıkması, hem onun kalan ömür süresini etkiliyor hem de tedavi edilebilme imkanını ortadan kaldırabilecek hatalar ortaya çıkarabiliyor. Biz dijital patoloji ile birlikte bu süreci kusursuz hale getirmeye çalışıyoruz. Olabildiğince kusursuza yaklaşabildiğimiz senaryoda, herhangi bir  kanser hastasının, en mantıklı tedaviyi alabileceği senaryoyu yapmaya çalışıyoruz. İkinci olarak dijital patolojinin bu tedavi süreçlerine etkisi anlamında patoloji, aslında inanılmaz bir okyanus çok derin bir bilim dalı. Burada tecrübe çok önemli. Sizde tahmin edersiniz ki, her alanda deneyimli insanların olduğu gibi aynı alanda çalışan deneyimsiz insanlar da olabiliyor. Burada deneyimsizlikten kastım kötü anlamda değil, yeni mezun olmuş bir patolog ülkemizde herhangi bir noktada göreve hizmet verebiliyor. Dijital Patolojinin yardımıyla birlikte, aslında çok deneyimli olan başka akademisyenlere, anında o veri Dijital hale geldikten sonra ulaşarak, daha doğru raporlar yazmasını sağlıyoruz. Yani dijital Patolojinin sadece yapay zeka ile değil; konsültasyon platformlarıyla da hastanın doğru tedavi ve doğru raporu elde etmesini sağlıyoruz.

Son olarak Dijital Patolojide Yapay Zeka teknolojilerinin gelecekte nasıl olmasını bekliyorsunuz? Dünyada benzer örnekleri var mıdır? Gelecekte firmanızı ve ürününüzü nerede görüyorsunuz?

Şöyle ki bizimle benzer işler yapan bizim coğrafyamızda başka bir ekip yok. Ama genel rakiplerimiz Amerika’da ağırlıklı olarak. Dünyada bu benzer işleri yapan ticari anlamda üretmeye çalışan, yerli şirket olarak dünyadaki nadir 15 ekipten bir tanesiyiz. Bir önceki soruda da söylediğim gibi aslında patoloji inanılmaz bir derya. Dünya genelinde de tartışılan konulardan bir tanesi: Patologların yazdığı raporları, yapay zekalar bir gün yazabilir mi? Bunu çok ciddi anlamda birçok konsensus tartışıyor. Benim bir bilgisayar mühendisi olarak genel kanaatim, yakın gelecekte bunun mümkün olmadığıdır. Ama uzak gelecekte patologlar olmadan da rapor yazılabilecek algoritmalar üretebileceğine inanıyorum. Çünkü yapay zeka katlanarak kendini geliştiren bir ortam. Yakın gelecekte hekimlerin yerini alacak bir yapı değildi, hekimlere destek olacak, onları hızlandıracak bir platform haline gelecek Dijital Patoloji ve Yapay Zeka. Bizim ürünlerimizi nerede görüyorum kısmına gelirsek, burada şirket olarak hedeflerimizi anlatmaya çalışabilirim size. Ülke içinde 40’tan fazla noktayı dijital patoloji ile tanıştırmayı hedefliyoruz. Şu anda 15’ten fazla noktada bunu gerçekleştirdik. Sağlık Bakanlığımızın yeni bir organizasyon olarak dizayn ettiği son birkaç yılda şehir hastanelerinde örnek çalışmalar yürütmeye devam ediyoruz .Sadece özelde değil; devlet hastanelerinde de yapıyoruz. Ankara Şehir hastanesinde aktif olarak ürünlerimiz algoritmalarımız kullanılıyor. Günde 10’dan fazla hastanın raporuna dokunmaya, hekimlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Temel hedefimiz: Ülkemizde bunu 40’tan fazla noktaya idrak ettirmek ve kurabilmek. Sonraki hedefimiz de bunun ihracatını yapmak. Bu konuyla ilgili de girişimlerimiz var ama hem Uzakdoğu’da hem Amerika’da bu önemli algoritmaların Türkiye’de kurduğumuz gibi farklı noktalarda da kurulmasını sağlayarak, ülkemize döviz akışı sağlamaya çalışacak ekiplerden bir tanesiyiz. Son hedefimiz de, akademik anlamda literatüre çok ciddi katkımız var. Dünyayla paralel gidiyoruz bu konuda Türkiye olarak. Kesinlikle geri kalmıyoruz. Buradaki çalışmalar arasında, dünyada ses getirecek çok ciddi çalışmalar yapmayı hedefliyoruz yapay zeka ve kanser üzerine. Bu da bizim temel hedeflerimizden bir tanesi.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Bu röportajı dinleyecek olan genç mühendis arkadaşlarım olursa, özellikle bilgisayar mühendisi ve biyomühendislik anlamında eğitimlerini tamamlamış insanlar için bu alan çok bakir duruyor. Onlara ciddi seviyede öneriyorum. Dijital Patoloji ve Yapay Zeka üzerine. Dünyada çok az  grup bu alanda çalışıyor. Literatürü geliştirmemiz için çok fazla geniş grupların bu alanlarda çalışmasına ihtiyacımız var. Şiddetle tavsiye ediyorum.

Dr. Erkan SARIŞIN 27.11.1983 yılında istanbul kartal'da dünyaya geldi ve ilk ve orta okulu Kartal'da tamamladı lise öğrenimini Kartal lisesinde tamamladıktan sonra 2001 yılında Cerrahpaşa tıp fakultesini kazanarak üniversite hayatına başladı üniversiteyi iyi bir derece ile 2005 yılında mevzun oldu yüksek lisansını akdeniz üniversitesinde tamamladıktan sonra istanbul kartalda bir tıp merkezin doktorluk görevine başladı 2008 yılında başladığı tıp merkezini 2012 yılında satın alarak kartala daha iyi hizmet vermek için yoluna devam etmektedir.

Okumaya devam et
Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık Bilgi Sistemleri

e-Nabız nedir? | e Devlet giriş ile e-Nabız’a nasıl üye olunur?

Yayınlandı

on

e-Nabız nedir? | e Devlet giriş ile e-Nabız’a nasıl üye olunur?

Sağlık Bakanlığı tarafından daha önce hizmete alınan ve yaklaşık 8 milyon kullanıcıya erişen e Nabız: Kişisel Sağlık Sistemi uygulamasına artık e-Devlet kapısı üzerinden de giriş yapılabilecek. Yurttaşlar, e Nabız giriş ekranının e Devlet hizmetine taşınmasının ardından yoğun bir şekilde araştırmalarını yapıyor. Kişisel sağlığa yönelik birçok hizmeti barındıran e-Nabız’a, artık e-Devlet şifresi giriş sağlanabiliyor. İşte E nabız hakkında bilinmesi gerekenler…

e-Nabız nedir? | e Devlet giriş ile e-Nabız'a nasıl üye olunur?

e Devlet üzerindeki yeniliklere bir yenisi daha eklendi ve e Nabız sistemi artık e Devlet üzerinden kullanılabilir hale getirildi. Sağlık Bakanlığı’nın bir hizmeti olan e-Nabız, artık e-Devlet üzerinden görüntülenebiliyor. e Nabız ile beraber sağlık geçmişi görüntülenebiliyor, alınan ilaçlar, röntgen vb. bütün sağlık hizmetlerine erişim sağlanıyor. İşte e Nabız hakkında merak edilenler…

E NABIZ NEDİR?

e-Nabız sağlık kuruluşlarından toplanan sağlık verilerine vatandaşların ve sağlık profesyonellerinin internet ve mobil cihazlar üzerinden erişebilecekleri bir uygulamadır. Muayene, tetkik ve tedavilerinizin nerede yapıldığına bakılmaksızın, tüm sağlık bilgilerinizi yönetebildiğiniz, tıbbi özgeçmişinize tek bir yerden ulaşabildiğiniz bir kişisel sağlık kaydı sistemidir. Bizzat sizin verdiğiniz, süresi ve sınırı belirlenmiş yetki çerçevesinde sağlık kayıtlarınızın hekimlerce değerlendirilebildiği, böylelikle teşhis ve tedavi sürecinin kalitesini ve hızını artıran, sizinle hekiminiz arasında güçlü bir iletişim ağının kurulmasını sağlayan, internet üzerinden güvenli bir şekilde erişebildiğiniz dünyanın en geniş ve en kapsamlı sağlık bilişim alt yapısıdır.

E-NABIZ’A NASIL GİRİŞ YAPILIR?

Sisteme girişte kimlik doğrulama iki şekilde mümkün olmaktadır.

1. E-Devlet kapısı üzerinden E-Devlet şifresi, E-İmza veya Mobil İmzanızı kullanarak T.C. numaranız ile sisteme giriş yapabilirsiniz. E-Devlet girişine tıkladığınızda E-Devlet girişine yönlendirileceksiniz.

E-Devlet şifreniz yoksa Sağlık Bakanlığına kayıtlı Aile Hekiminize cep telefonu numaranızın kaydını yaptırarak, telefonunuza gelecek kısa mesaj ile size iletilen tek kullanımlık erişim kodunu kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

Giriş yaptığınızda profil bilgilerinizi oluşturmak için yönlendirildiğiniz ilk ekranda Kullanım Şartları bulunmaktadır. Profilinizi oluşturmaya başlamak için “e-Nabız Sistemi kullanım koşullarını okudum” yazısının yanında bulunan kutucuğu işaretlemeniz gerekmektedir.

E NABIZ GİRİŞ İÇİN TIKLAYINIZ

E-NABIZ MOBİL UYGULAMASINI NASIL KULLANILIR?

Daha önce e-Nabız kullanıcı hesabı oluşturmamış iseniz öncelikle e- Devlet kapısından (www.turkiye.gov.tr) kullanıcı hesabı oluşturmalısınız. Bu hesabı oluştururken kendinize özel bir e-Nabız şifresi tanımlamalı, e-Nabız Mobil Uygulamasına bu şifreniz ile giriş yapmalısınız.

E NABIZ SAĞLIK GEÇMİŞİM

e-Nabız sisteminde sağlık verileriniz varsa bu sayfa e-Nabız sistemine girdiğinizde gördüğünüz ilk ekrandır. Size ait gerçekleşmiş olan son iki muayeneyi bu ekranda görebilirsiniz.

Yine aynı sayfadan son muayenelerinizi hizmet kalitesi açısından değerlendirilebilir ve muayene ile ilgili yorum yapabilir, hastaneler hakkında yaptığınız yorumları silebilirsiniz. Bu sayfada bulunan Takvim alanında eğer varsa MHRS üzerinden almış olduğunuz hastane randevularınızı ve geçmiş randevu bilgilerinizi görebilirsiniz. Bildirimler bölümünde hesabınızla ilgili yapılan son aktiviteleri, son erişim ve hastane ziyaretleri gibi bilgileri inceleyebilirsiniz.

SAĞLIK PROFİLİM

e-Nabız sisteminde sağlık verileriniz yoksa sisteme ilk girdiğinizde gördüğünüz ekrandır.

Sağlık verileriniz varsa “Sağlık Geçmişim” alanının aşağısında bu bölümü görebilirsiniz.

Daha önceden eklemiş olduğunuz tansiyon, şeker, nabız ve ağırlık bilgilerinizi veya mobil cihazlardan aktarılan verilerinizi sayısal veya grafiksel olarak bu ekranda görebilirsiniz.

E-NABIZ BİLGİLERİ DÜZENLEME

e-Nabız’a giriş yapıp, Anasayfada “Profil Düzenle” butonuna tıklayarak profil bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz. Buradan fotoğraf yükleme/güncelleme, şifre güncelleme işlemlerini yapabilir, yaşadığı ülke, yaşadığı şehir, boy, kan grubu, e-posta ve cep telefonu bilgilerinizi değiştirebilirsiniz. Birden fazla e-posta ve cep telefonu bilgisi ekleyebilirsiniz.

Menüden ulaşabileceğiniz “Paylaşım Seçenekleri” nde “Hiçbir hekim verilerimi görmesin (SMS kodu veya şifrematik ile onay zorunlu)”, “Aile hekimim verilerimi görsün”, “Muayene olduğum hekim verilerimi görsün “, “Muayene olduğum hastanedeki tüm hekimler verilerimi görsün”, “Sağlık Bakanlığındaki tüm hekimler verilerimi görsün” paylaş seçeneklerinden istediklerinizi seçebilirsiniz.

E-NABIZ ŞİFRESİ NASIL DEĞİŞTİRİLİR?

e-Nabız’ a giriş yaptığınızda, Anasayfada sol tarafta profil fotoğrafının altında yer alan “Düzenle” butonuna tıkladığınızda ekran açılacaktır. Bu menüden hem şifre değişikliği yapabilir hem de tüm profil bilgilerinizi değiştirebilirsiniz.

Kaynak

Sabah Gazetesi  Tarihi: 8.8.2018  15:18

Okumaya devam et

Sağlık Bilgi Sistemleri

Yapay zeka temelli beslenme uygulaması e-Nabız’a girecek

Yayınlandı

on

Yapay zeka temelli beslenme uygulaması e-Nabız’a girecek

Tüm sağlık bilgilerini tek bir platformda toplayan ve 12 milyon kullanıcıya ulaşan e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi’nde vatandaşların hayatını kolaylaştıracak uygulamalar devreye giriyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vatandaşların tüm sağlık bilgilerini tek bir
platformda toplayan, zaman ve mekandan bağımsız olarak kullanıcıların erişimine
ve kontrolüne olanak sunan e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi’nde, toplumu sağlıklı
beslenmeye teşvik etmeye yönelik yapay zeka temelli beslenme uygulamasının
devreye gireceğini söyledi.

Bakan Koca, e-Nabız Kişisel Sağlık
Sistemi’ni ve sistemde uygulamaya girecek yenilikleri anlattı.

Koca, vatandaşların tüm sağlık
kayıtlarını her zaman yanlarında taşıyabildikleri, istedikleri zaman sağlık
geçmişlerine erişebildikleri ve yetkileri doğrultusunda da hekimleriyle
paylaşabildikleri e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi’nin 12 milyon kullanıcı
sayısına ulaştığını söyledi.

Kişisel Sağlık Sistemi e-Nabız ile tüm
vatandaşların laboratuvar tahlilleri, radyoloji görüntüleri, kullandığı reçete
ve ilaç bilgileri, acil durum bilgileri, verilmiş her türlü rapor ile
muayenelerine ait her tür detay bilgiyi içeren sağlık kayıtlarına cep
telefonlarından, tabletlerinden ve bilgisayarlarından 7 gün 24 saat
erişilebildiğini anlatan Bakan Koca, sistemde kalp krizi ve vücut kitle endeksi
hesaplamalarının yanı sıra aile hekimi değişikliği de yapılabildiğini söyledi.

e-Devlet şifresiyle giriş yapılabilen
sistemde, kişinin belirlediği kurallar çerçevesinde sağlık verilerinin tümünü
ya da bir kısmını, istediği süre kadar istediği hekimle ya da yakınlarıyla
paylaşabildiğini ifade eden Koca, “Bununla birlikte giyilebilir teknolojileri
ya da GSM operatörlerinin mobil uygulamalarını kullanarak adım, nabız, kalori,
tansiyon, şeker, bisiklet mesafesi, uyku incelemesi ve benzeri sağlık
verilerini sisteme kaydedebiliyor, harita üzerinden en yakın hastaneleri ve
eczaneleri görebiliyor, ebeveynler çocuklarının sağlık verilerine e-Nabız’dan
ulaşabiliyor.” dedi.

3 MİLYONA ORGAN
BAĞIŞI 

Sağlık Bakanı Koca, dört yıl önce hayata
geçirilen e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi’nde, 12 milyon 362 bin 65 kişinin
profil oluşturduğunu belirterek, “e-Nabız üzerinden 202 bin 215 kişi organ
bağışı bildirimi yaptı. Bu bildirimlerde 3 milyon 134 bin 544 organ bağışlandı.
Ayrıca sistem üzerinden 53 bin 311 kan bağış işlemi gerçekleşti.” bilgisini
verdi.

e-Nabız’ın, vatandaşların günlük,
saatlik, hatta anlık olarak temel sağlık göstergelerini bizzat kendilerinin
kaydedebildiği ve gerektiğinde doktoruna gösterebildiği bir özelliği içinde
barındırdığına işaret eden Koca, kullanıcıların tansiyon, nabız, şeker, boy,
kilo, alerjik durum, ilaçlarının yan etkileri gibi bilgileri isterlerse
kendilerinin kaydedebildiklerini, isterlerse kablosuz erişim özellikleri olan
tansiyon, nabız, şeker ölçüm cihazları ve akıllı bileklikler aracılığıyla da
tek tuşla bu bilgilerini kendi elektronik dosyalarına aktarabildiklerini
söyledi.

Bakan Koca, e-Nabız ile Türkiye’nin
herhangi bir yerinde alınan sağlık hizmetine ait tüm detaylarına kendi
kullanıcı hesabından erişebilen kullanıcıların, bir başka sağlık kuruluşuna
gittiğinde kendisinden istenen ve yakın zamanda yaptırılmış olan tetkiklerini
doktora göstererek tekrarlayan tetkiklerin de önüne geçtiklerini vurguladı.

SAĞLIKLI BESLENME
TEŞVİK EDİLECEK

Sisteme üye olmak için ilk olarak
kullanıcı hesabı oluşturmak gerektiğini anlatan Koca, e-Devlet kapısı olarak
adlandırılan “www.turkiye.gov.tr” adresindeki Sağlık Bakanlığı e-Devlet
hizmetleri arasında bulunan “e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi” üzerinden
kullanıcı hesabı oluşturduktan sonra isteyen herkesin “www.enabiz.gov.tr” adresinden
de akıllı cihazlarına indirecekleri uygulamalardan kişisel kayıtlarına
erişebileceğini kaydetti.

Sağlık Bakanı Koca, e-Nabız’a yeni
özellikler eklenmeye de devam edildiğini dile getirerek, şunları söyledi:

“Kullanıcılara ait tahlil sonuçları
çıktığında, randevu saatleri yaklaştığında, sağlığı ile ilgili öneri verilmesi
gerektiğinde cep telefonlarına anlık bildirimler gönderilecek. Ağız ve diş
sağlığı ile ilgili bilgilendirme ve uyarıların yanında obezite hastaları başta
olmak üzere toplumu sağlıklı beslenmeye teşvik etmeye yönelik yapay zeka
temelli beslenme uygulaması da e-Nabız’a gelecek yenilikler arasında yer
alacak.”

Okumaya devam et

Sağlık Bilgi Sistemleri

Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler (SİNA)

Yayınlandı

on

Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler (SİNA)

Sağlık Bakanlığınca,
sağlık istatistiklerinin detaylarıyla raporlanmasına ve tüm sağlık hizmet
sunucularına ait dijital kayıtların canlı izlenmesine olanak sağlayan
“Sağlıkta İstatistik ve Nedensel Analizler” (SİNA) sistemi uygulamaya
girdi

Kurum kaynaklarının daha etkin yönetilmesi, merkez ve taşra teşkilatı kullanıcılarının etkin ve hızlı karar alma yetisinin arttırılması amacıyla özel bir sistem oluşturuldu.

Vatandaşların kendi
sağlık verilerini görmek için kullandıkları “e-nabız” benzeri bir
sistem, sağlık yöneticileri ve hekimler için de etkinleştirildi.

Türk mühendislerce
TÜBİTAK desteğiyle geliştirilen yerli ve milli sistem sayesinde, hekim kendi
performansını, hastalarının genel profilini, yazdığı ilaç, istediği tahlil ve
yaptığı müdahaleleri Türkiye, il, kurum ortalamaları ve dünya sağlık
standartlarıyla karşılaştırmalı görebiliyor. 

Ayrıca, başhekimler ve
Türkiye genelindeki tüm sağlık yöneticileri yüksek veri teknolojisiyle,
istatistikleri nedensel analitik çerçevesinde izleyebiliyor.

Sistemde veriler,
istatistiksel formüllerle değil canlı ve renkli grafiklerle yer alacak. Harita
üzerinde problemli bölgeler sorun oluştuğu anda belirginleşerek hızlı
müdahaleye olanak sağlanacak. Performans kartlarıyla geçmişe göre ilerleyen ve
gerileyen alanlar gözlemlenebilecek.

İlk adımı geçen yıl
hastane acil servislerindeki yoğunluğun canlı takip edilmesiyle atılan sistem
geliştirilerek, sağlık alanında elde edilen kazanımlara bir yenisi daha
eklenmiş oldu. 

Okumaya devam et

Trend

Copyright © 2016 Bilgi Sağlık. Theme by KKtmr - webtasarimi.gen.tr